Wo2Slachtoffers.nl

Meer informatie

Op deze website staat het gedigitaliseerde deel van de plusminus 180.000 namen uit het privé-archief van Jack Kooistra. Het gros van dit levenswerk staat bij hem thuis in kaartenbakken. Getypt met een ouderwetse typemachine, de meesten handgeschreven.

Deze website stelt dit archief, stapsgewijs, veilig voor volgende generaties. Het gezamenlijke doel is om de gegevens open te stellen voor het grote publiek. Groot voordeel bij een digitale omgeving is ook dat mutaties te allen tijde kunnen worden bijgewerkt.

Jack Kooistra, inmiddels ruim de 80 gepasseerd, werkt nog dagelijks aan het verwerken van nieuwe gegevens. Met speciale dank aan Uitgeverij PENN.nl, Uitgeverij Louise, STIWOT, Auke Piersma en vele mede-speurders / vrijwilligers.

Represailles

Buiten de meer dan honderdduizend Joodse Nederlanders zijn nog zeker zesduizend landgenoten om het leven gekomen door de Duitse rechtspraak in bezet gebied en represailles na sabotages en aanslagen. Soms voor de ogen van naasten en geliefden zijn ze in koelen bloede neergeknald door vuurpelotons. Er waren jongens bij van 13 en 14 jaar, en andere onschuldigen. Sommigen werden gedood omdat ze een andere opinie hadden dan de bezetter wenste. Anderen bevonden zich slechts op het verkeerde moment op de foute plek.

Alle represaille-slachtoffers worden per provincie uitgewerkt. Een apart deel komt er van Nederlands-Indië.