Kerkhof, Christiaan
- Geboortedatum:
- 9 oktober 1900 (Leeuwarden/Friesland, Nederland)
- Overlijdensdatum:
- 29 februari 1944 (Waalsdorpervlakte-Wassenaar/Zuid-Holland, Nederland)
Biografie
Christiaan Kerkhof woonde in Leeuwarden aan de Billitonstraat 5. Hij was de zoon van timmerman Hendrik Kerkhof en Petronella Ollemans. Hij was gehuwd met Froukje Postma (20 november 1899 Leeuwarden - 17 juli 1972 Leeuwarden). Het echtpaar had drie kinderen (Anna, Hendrik en Jacob). Chirstiaan Kerkhof was timmerman en niet gelovig (Liberaal humanist). Hij was lid van de verzetsgroep de Oranje Vrijbuiters, welke in 1941 was opgericht door een neef van Froukje, bouwkundige Klaas Postma (25 december 1904 Meppel).
Christiaan Kerkhof weigerde met zijn timmerbedrijf werk voor de Duitsers te verrichten. Vanwege zijn houding tegenover de Duitsers werd hij regelmatig ontslagen wegens 'werkschuwheid'. Hij hielp vervolgde joden. Al voor de Duitse inval vingen hij en zijn vrouw samen met buren een uit Duitsland gevlucht joods echtpaar op, met wie hij tot diep in de nacht gesprekken voerde over de winkelplunderingen, martelingen en opsluiting in kampen, die de joden in Duitsland hadden meegemaakt. ,,Vader heeft deze gegevens als het ware opgeslagen'', zei zijn dochter Annie, in de oorlog koerierster, in 1985 in een boek over de oorlogsjaren in Leeuwarden.
De verzetsgroep is opgerold ten gevolge van verraad door Joop de Heus, zelf lid van de Oranje Vrijbuiters. Kerkhof werd op op 29 augustus 1943 opgepakt op het adres Nieuwegracht 151 in Utrecht. Daar vergaderden de leden van de groep iedere zondag. Kerkhof wist niet dat de SD dit adres had bezet. Hij kwam daar aan in gezelschap van een joods meisje, dat ook werd aangehouden. Haar lot is niet bekend, maar laat zich wel raden. Na de arrestatie van de Leeuwarder kreeg zijn echtgenote al snel 'bezoek' van de Duitsers, maar de in de woning verblijvende Joden waren tijdig in de onvindbare schuilplaats verdwenen. Kerkhof werd overgebracht naar de Scheveningse gevangenis (Oranjehotel). Het Polizeistandgericht in Den Haag veroordeelde hem op 28 februari 1944 samen met negentien andere Oranje Vrijbuiters tot de doodstraf. Achttien leden van de verzetsgroep, onder wie Kerkhof en Postma, zijn de volgende dag op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd. Twee veroordeelden hadden gratie gekregen. Bij één ervan was de reden dat hij op dezelfde dag dan Hitler jarig was. In 1986 is in Leeuwarden een straat naar Kerkhof vernoemd. Pater Jac. Schreurs, die in een nabije cel verbleef, schreef over hem het gedicht 'Zijn bloed is nog niet droog....', met onder meer de volgende coupletten:
Zijn naam 'Oom Chris', dien had ik hem gegeven;
En elken morgen, als hij goed van pas
Zijn dekens en zijn bed aan 't bouwen was,
Heeft hij het Friesche volkslied aangeheven.
Zijn oude sokken draaide hij tot ballen
Waar hij mee kaatste; met dit tijdverdrijf
Hield hij zich staag den onwil van het lijf;
En steeds beducht in hartzeer te vervallen.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- - HEUVEL, C.C. VAN DEN e.a., Verzetsherdenkingskruis, Samsom Uitgeverij, 1985.
- KOOISTRA, J. e.a., Leeuwarders in oorlogstijd, Friese Pers Boekerij, 1985.
- WIJBENGA, P., Bezettingstijd in Friesland, deel 2, De Tille, 1978.
- Oranje Vrijbuiter Chris Kerkhof
- Christiaan Kerkhof | Oorlogsgravenstichting
- Kerkhof, Christiaan / Friese Verzetsstrijders WO2 / Historie-Friesland... | Spanvis.com
- Christiaan Kerkhof | Erelijst van Gevallenen 1940-1945
- Den Haag in de Tweede Wereldoorlog
- Friesland
- Zuid-Holland
- Laatste wijziging: 18-07-2023