Wo2Slachtoffers.nl

Josselin de Jong, de, Justinus C.

Geboortedatum:
16 juni 1920 (Warnsveld/Gelderland, Nederland)
Overlijdensdatum:
8 maart 1944 (Natzweiler, Frankrijk)

Biografie

Justinus (Joost) de Josselin de Jong was in de meidagen van 1940 Wachtmeester bij het 4e Regiment Artillerie dat fungeerde als ondersteuning voor de 10e, 15e en 22e Regimenten Infanterie aan de de zuidflank van de Valleistelling.

In oktober 1940 aangesteld bij de Marechaussee om de officiersopleiding bij het Depot Marechaussee te volgen. Deze opleiding wordt in oktober 1941 op last van Rauter opgeheven en de cadetten gaan over naar de nazi gerichte Politie Officieren Opleiding (POB) in Schalkhaar. Joost weigert dit en wordt daarop ontslagen.

Na een mislukte poging om naar Engeland te ontkomen komt hij in contact met Nic Erkens, leider van de gelijknamige verzetsgroep. Zij houden zich bezig met tal van illegale activiteiten maar in november 1942 wordt de groep na infiltratie opgerold en wordt ook Joost gearresteerd.

Na tijdens de verhoren zwaar te zijn mishandeld komt hij samen met de rest van de groep voor het Feldgericht in Utrecht. Twaalf mannen worden ter dood veroordeeld maar Joost is gedoemd om via Kamp Amersfoort op 27 oktober 1943 als "Nacht und Nebel" gevangene te verdwijnen en naar het concentratiekamp Natzweiler gedeporteerd. Daar wordt hij op 8 maart 1944 door een Kapo doodgeslagen.

Joost is opgenomen in de Erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- HEUVEL, C.C. VAN DEN e.a., Verzetsherdenkingskruis, Samsom Uitgeverij, 1985.
- Justinus Cornelis de Josselin de Jong | Oorlogsgravenstichting