Wo2Slachtoffers.nl

Kortekaas, Theo Johannes

Geboortedatum:
Overlijdensdatum:
10 mei 1940 (Leidschendam)

Biografie

Woonde in Leidschendam, Westvliegweg. Zoon van Cornelis Adrianus Kortekaas (29 november 1889 Loosduinen - 22 mei 1949 Voorburg) en Margaretha Henderika Hogendoorn (17 september 1890 Voorburg). Ongehuwd. Tuinder. De zeventienjarige Theo Kortekaas vond vroeg op 10 mei 1940 in Leidenschendam de dood.

Daarover bestaan (in ieder geval) twee lezingen. Volgens het boek '70 jaar vrede en vrijheid' is hij door een Duitse kogel getroffen, toen hij om half zeven 's morgens zat te ontbijten. In het Jaarboek 2015 van de Historische Vereniging Rijswijk meldt Jan Veelenturf dat in het laatste rijtjeshuis van de Westvlietweg de oudste zoon Theo Kortekaas in de deuropening werd doodgeschoten.

In een vlakbij gelegen boerderij aan de Westvlietweg tegenover park Middelenburg hadden zich Duitse parachutisten verschanst, die met een mitrailleur de spoorbrug in de treinverbinding Den Haag-Gouda onder schot hielden.

In de slag om Ypenburg is in het gebied langs de Vliet die ochtend hevig gevochten. De naam van Kortekaas staat op het Monument voor Vrede en Vrijheid in park Sijtwende in Voorburg.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jan A. Boven, Anne Evert Jacobs en vele anderen, 70 jaar vrede en vrijheid, reeks Historisch Voorburg, jaargang 21, nrs. 1 en 2, Historische Vereniging Voorburg, 2015, pag. 140; Albert van der Burg, Frans Luidinga, Jan Veelenturf, Frans Holtkamp (redactie), Jaarboek 2015, Historische Vereniging Rijswijk, pag. 65-83, speciaal pag. 74.