Wo2Slachtoffers.nl

Visser, Antonie

Geboortedatum:
Overlijdensdatum:
9 mei 1945 (Dordrecht)

Biografie

Woonde in Oostendam (gemeente Ridderkerk) (1*), Damstraat. Zoon van broodbakker Jan Visser (4 december 1889 Ridderkerk – 9 april 1953 Ridderkerk) en Adriana Barbara Snaauw (29 september 1888 Hendrik-Ido-Ambacht – 19 april 1964). Ongehuwd. Broodbakker. Op de avond van 4 mei 1945 gingen inwoners van Oostendam en Hendrik-Ido-Ambacht massaal de straat op, nadat zij op de radio (2*) hadden gehoord van de Duitse capitulatie. Duitsers die op het terrein van scheepswerf Jonker & Stans aan de Veerweg in Hendrik-Ido-Ambacht waren gelegerd, kwamen met enkele auto's op de feestvierende mensen af. Die werden gesommeerd om subiet naar huis te gaan, want de avondklok gold naar hun opvatting nog steeds. Er bestaan twee lezingen over wat er daarna is voorgevallen. Volgens de ene schoten de Duitsers in het wilde weg op feestvierders, waarbij de 26-jarige Toon Visser dodelijke verwondingen opliep. De andere versie is dat gericht op Visser is gevuurd, omdat hij niet naar binnen wilde. Op de Damstraat is hij voor de winkel en woning van zijn ouders neergeschoten. Vijf dagen later bezweek hij in een ziekenhuis in Dordrecht aan zijn verwondingen.
(1*) Het dorp Oostendam ligt tamelijk geïsoleerd ten opzichte van de rest van de gemeente Ridderkerk. De bewoners zijn daarom vooral georiënteerd op het naburige Hendrik-Ido-Ambacht (Wikipedia).
(2*) In het boek Ridderkerk na de Tweede Wereldoorlog wordt in dit verband Radio Luxemburg genoemd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Johan Kruidhof, Raymond de Kreek, Ger de Jong, Dick de Winter, Els de Winter-Peekel, Evert de Bruin, Ridderkerk en de Tweede Wereldoorlog, Stichting Oud Ridderkerk, april 2002, pag. 511-512; Marjolein Bax, Een wrang feest. Hoe velen de bevrijding niet overleefden, Uitgeverij Balans, Amsterdam, 2020, pag. 224; Arie Verhoeven, Herinneringen aan bevrijding in 1945. Ook in ons dorp ging het mis, site hendrik-ido.ambacht.dekombinatie.nl; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 507/1945 gemeente Dordrecht en 92/1945 gemeente Ridderkerk).