Wo2Slachtoffers.nl

Vugt, van, Nicolaas Josephus

Geboortedatum:
Overlijdensdatum:
11 mei 1940 (Gemert)

Biografie

Woonde in Gemert. Zoon van metselaar Petrus Bernardus van Vugt (16 oktober 1900 Beek en Donk - 11 mei 1969 Veghel) en Maria van Schijndel (22 april 1903 Altenessen, Dld. – 22 juli 1964 Veghel). Nico van Vugt was het oudste kind van het echtpaar Van Vugt–van Schijndel. De jongen was misdienaar bij de zusters van Nazareth.

Op de avond van 10 mei 1940 had een eenheid van de genie toestemming gekregen om in het kasteel in Gemert te overnachten. De volgende ochtend deed zich een kort vuurgevecht voor tussen een groep Duitse fietssoldaten en enkele Nederlandse militairen, die bij de vrachtwagens van het geniedetachement op wacht stonden. Van de korte schotenwisseling werd de 27-jarige Emil Hoffman het slachtoffer.

Omdat een deel van de soldaten van de wachtpost in overall was gekleed, dachten de Duitsers dat hun strijdmakker was neergeschoten door een burger. Om die te vinden dreven zij een groot aantal inwoners van Gemert bijeen in en bij de muziekkiosk op het Borretplein. Op weg daar naar toe werd de bijna twaalfjarige Nico van Vugt op het Binderseind met een schot door het hoofd gedood door een Nederlandse kogel die uit het kasteel was afgevuurd. Zie verder Baggermans, Bernardus.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Heemkundewerkgroep WO II, Duitse inval in Gemert [deel 1], Heemkundekring De Kommanderij Gemert, Gemerts Heem, jaargang 55, nummer 2, zomer 2013, pag. 7-18; Anny van de Kimmenade-Beekmans, Gemert bezet Gemert bevrijd 1940-1944. Hoe een Brabants dorp de oorlog doorkwam, Heemkundekring De Kommanderij Gemert, 1994, pag. 219; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 42/1940).