Wo2Slachtoffers.nl

Heijnis, Petrus Nicolaas

Geboortedatum:
25 april 1924 (Bergen (NH))
Overlijdensdatum:
29 november 1944 (Ammendorf (Dld.))

Biografie

(1*) Woonde in Uitgeest, Koepad 8 (daarvoor Hoogeweg 26). Zoon van stalhouder Cornelis Heijnis (6 mei 1888 Heerhugowaard – 7 december 1975 Uitgeest) en Anna Maria Vlootman (23 maart 1892 Zaandam – 5 juli 1972 Uitgeest). Op 16 april 1944 was Nico Heijnis met Niek Ursem (2*) op weg naar een privé Middenstandscursus, die op zondagmorgen werd gegeven door de Beverwijker boekhouder J.J. Kuijs. Zij waren gewaarschuwd dat ze beter niet konden gaan, omdat er na een serie liquidaties een razzia in Beverwijk werd gehouden. Toen zij op het NS-station in Beverwijk arriveerden, werd beiden opgepakt. De twee behoorden tot de 486 jongemannen die omstreeks een uur 's middags naar het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (Kamp Amersfoort) werden afgevoerd. Niek Ursem is op mei 1944 vrijgelaten (3*). Hij was daarmee een van de ongeveer 160 gevangenen, die hun vrijheid herkregen. Heijnis behoorde daarentegen tot de veel grotere groep die op 7 juli 1944 naar het station in Amersfoort afmarcheerde om per trein naar Duitsland overgebracht te worden. Hij zat in kampen in achtereenvolgens Schkopau, Nietleben, Zöschen, Schafstädt en Ammendorf. Harm Reinders schreef in 'Aanslag en Represaille' op basis van het dagboek van (medegevangene) Herman Poelma dat het verblijf in Ammendorf dodelijk voor hem afliep: 'Een andere Beverwijker (4*), Nico Heynis, overleed drie dagen nadat de Häftlinge (gevangenen, red.) gedwongen werden een koude douche te nemen. Hiervoor moesten ze vrijwel naakt, slechts met een deken om geslagen, bij enkele graden vorst de straat oversteken.'
(1*) Over de overlijdensdatum bestaat verschil van mening. De overlijdensakte van de gemeente Uitgeest, de site Oorlogsslachtoffers IJmond en de Oorlogsgravenstichting, die als regel de gegevens van de burgerlijke stand volgt, gaan uit van 29 november 1944. Die datum is gebaseerd op de Sterbeurkunde van het Standesamt Ammendorf, Saalkreis. De site Razzia Beverwijk & Velsen-Noord vermeldt als sterfdatum echter 20 november 1944. Volgens deze site is Heijnis vervolgens op 23 november 1944 begraven in Osendorff (Dld.
(2*) Nicolaas Wilhelmus – Niek – Ursem (3 januari 1923 Wormer – 21 mei 2006 Alkmaar).
(3*) Ursem werkte bij de Hoogovens. In totaal pakten de Duitsers 111 werknemers van het staalbedrijf bij de razzia op.
(4*) 'Beverwijker' in de zin van 'opgepakt bij de grote razzia in Beverwijk'.

Gecremeerd in crematorium Westerveld/Driehuis. De as is verstrooid.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site oorlogsslachtofferijmond.nl; site razziabeverwijk.nl; Harm R. Reinders, Aanslag en Represaille, Bedum, 22 april 1944, Drukkerij, boekhandel Haan, Bedum 1984 (dagboek Herman Poelma); Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 16/1946 gemeente Uitgeest); site genver.nl (familysearch.org): Sterbeurkunde 352/1944 Standesamt Ammendorf, Saalkreis; site genealogieonline.nl (stamboom Van Rijn).