Wo2Slachtoffers.nl

Eikens, Karl Ernst

Geboortedatum:
Overlijdensdatum:

Biografie

Journalist. Rooms-Katholiek. Karel Norel (1*) beschrijft de twintigjarige Duitse soldaat Karel Ernst Eikens in deel II van Het Grote Gebod als 'een fel en principieel tegenstander van de nazi's'. In augustus 1942 kwam hij volgens het gedenkboek van het verzet in LO en KP in contact met de illegaliteit in Hoogeveen. Hij bleef voorlopig in militaire dienst. Op het bureau waarop hij zat, had hij de mogelijkheid om te spioneren. Zo kon hij belangrijke rapporten over vliegvelden, versterkingen en radar-installaties aan het verzet doorgeven. Op een gegeven moment werd de grond hem toch te heet onder de voeten en besloot hij onder te duiken. Samen met onder anderen Izak van der Horst (1*) en Roelof Jan Dam (2*) stelde hij het blad 'Das freie Wort' samen. Het eerste nummer werd in Kampen gezet en in Enschede gedrukt. Het verscheen in een oplage van tienduizend exemplaren. Een deel ervan smokkelde hij over de Nederlands-Duitse grens. De Duitsers arresteerden hem echter in Keulen. Samen met hem werden Duitse vriend en een medewerker aangehouden. De beide laatsten kwamen er met een gevangenisstraf van af, omdat Eikens voor het Kriegsgericht alle schuld op zich nam. Hij beëindigde zijn leven voor een vuurpeloton. (4*)
(1*) Karel Norel (9 november 1899 Harlingen – 4 mei 1971 Amstelveen) schrijver, journalist en verzetsman.
(2*) Izak van der Horst (4 maart 1909 Aarlanderveen – gefusilleerd 4 september 1944 Vught).
(3*) Roelof Jan Dam (18 november 1896 Barneveld – gefusilleerd 10 april 1945).
(4*) Van Eikens zijn op dit moment (nog) geen persoonlijke gegevens achterhaald, zoals geboorte- en sterfdatum en de plaats waar hij is gefusilleerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Journalist. Rooms-Katholiek. Karel Norel (1*) beschrijft de twintigjarige Duitse soldaat Karel Ernst Eikens in deel II van Het Grote Gebod als 'een fel en principieel tegenstander van de nazi's'. In augustus 1942 kwam hij volgens het gedenkboek van het verzet in LO en KP in contact met de illegaliteit in Hoogeveen. Hij bleef voorlopig in militaire dienst. Op het bureau waarop hij zat, had hij de mogelijkheid om te spioneren. Zo kon hij belangrijke rapporten over vliegvelden, versterkingen en radar-installaties aan het verzet doorgeven. Op een gegeven moment werd de grond hem toch te heet onder de voeten en besloot hij onder te duiken. Samen met onder anderen Izak van der Horst (1*) en Roelof Jan Dam (2*) stelde hij het blad 'Das freie Wort' samen. Het eerste nummer werd in Kampen gezet en in Enschede gedrukt. Het verscheen in een oplage van tienduizend exemplaren. Een deel ervan smokkelde hij over de Nederlands-Duitse grens. De Duitsers arresteerden hem echter in Keulen. Samen met hem werden Duitse vriend en een medewerker aangehouden. De beide laatsten kwamen er met een gevangenisstraf van af, omdat Eikens voor het Kriegsgericht alle schuld op zich nam. Hij beëindigde zijn leven voor een vuurpeloton. (4*) (1*) Karel Norel (9 november 1899 Harlingen – 4 mei 1971 Amstelveen) schrijver, journalist en verzetsman. (2*) Izak van der Horst (4 maart 1909 Aarlanderveen – gefusilleerd 4 september 1944 Vught). (3*) Roelof Jan Dam (18 november 1896 Barneveld – gefusilleerd 10 april 1945). (4*) Van Eikens zijn op dit moment (nog) geen persoonlijke gegevens achterhaald, zoals geboorte- en sterfdatum en de plaats waar hij is gefusilleerd.