Wo2Slachtoffers.nl

Heijthuijsen, Gerardus Wilhelmus

Geboortedatum:
13 november 1921 (Pey, gemeente Echt)
Overlijdensdatum:
19 januari 1945 (Pey)

Biografie

Woonde in Slek (in het Limburgs: De Slek) in de gemeente Echt, 3e Bolvennerweg. Zoon van arbeider Wilhelmus Hubertus Heijthuijsen (18 januari 1890 Echt) en Maria Catharina Maessen (11 mei 1891 Echt). Rooms-Katholiek. Landbouwer. De zwagers Graad (of Graadje) en Bert (of Bertje) Heijthuijsen (23 en 31 jaar oud) (1*) mochten bij de evacuatie van Slek het vee niet meenemen. Om de dieren niet onverzorgd achter te laten bleven ze op de boerderij. Aanvankelijk verbleef Bert Heijthuijsen met zijn echtgenote bij een broer in de Houtstraat in Pey, maar de broer werd bij een razzia in oktober 1944 opgepakt en verdween als dwangarbeider naar Kirchoven. Toen voor Pey en omgeving begin november 1944 een evacuatiebevel van kracht werd, trok het echtpaar bij zwager Graad Heijthuijsen in. Voordat Slek en Lilbosch werden bevrijd, bestookten de Britten vanuit Susteren de Duitse verdedigingslinie nog met hevig granaatvuur. Op de dag van de bevrijding ontstond daardoor brand in de boerderij. Terwijl zij bezig waren met blussen werden Bert Heijthuijsen en zijn vrouw door een volgende granaat geraakt. Hij was vrijwel op slag dood. Zijn zwaar gewonde echtgenote wist zich naar een schuilplaats te slepen. Hoewel zijn zwager eerst niet goed wist wat hij moest doen, begaf hij zich toch door het veld in de richting van café Jeuken om hulp te halen. Bij het oude voetbalterrein van RIOS is hij doodgeschoten door een Duitser, die waarschijnlijk dacht met een vijand te maken te hebben. Een ander familielid, die wilde kijken hoe de toestand op de 3e Bolvennerweg was, ontdekte de ernstig gewonde vrouw en zorgde ervoor dat ze naar een ziekenhuis werd vervoerd. Daarna ging hij op zoek naar Graad Heijthuijsen en vond hem bijna helemaal ondergesneeuwd bij het voetbalveld.
(1*) Hubertus Joannes Heijthuijsen (10 juli 1913 Pey) was gehuwd met Maria Elisabeth Heijthuijsen (24 november 1919 Echt), een zuster van Gerardus Wilhelmus Heijthuijsen. Bert Heijthuijsen was medewerker van de Nederlandse Spoorwegen. Zijn naam staat op een gedenkteken bij het NS-station in Echt.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
René Rutten, Op de Boerderij van Wullem Heythuisen aan de Bolvennerweg nabij de Petersweg op de Slek werd men op de dag van de bevrijding 19 januari 1945, nog wreed met de Tweede Wereldoorlog geconfronteerd, Hingen december 2009, site pejjerlandj; René Rutten, Kroniek Oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de Parochie Pey, Hingen, 20 januari 2012, site pejjerlandj, nl; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 6/1945 gemeente Echt).