Wo2Slachtoffers.nl

Lukkien, Hendrik

Geboortedatum:
19 juli 1925 (Nieuwe Pekela)
Overlijdensdatum:
19 november 1944 (Lippendorf, Landkreis Borna (Duitsland))

Biografie

Woonde in Hippolytushoef, Kremersweg 34. Zoon van arbeider Hendrik Lukkien (8 februari 1897 Tange, gemeente Onstwedde) en arbeidster Albertje van Hoorn (7 september 1889 Holte, gemeente Onstwedde). Dit huwelijk eindigde in november 1931 in een scheiding. De drie meisjes en drie jongens uit het gezin werden eerst in Bussum in een kinderhuis van de vereniging Kinderhulp en later in pleeggezinnen geplaatst. De jongens bleven bij elkaar en ook de meisjes. Toen Kinderhulp in de oorlog werd opgeheven, gingen de jongens terug naar hun inmiddels hertrouwde vader. Henk werd knecht bij bakker Terpstra in Oosterland (1*). Dochter Rita (Land-Terpstra) herinnerde hem in 1997 in 'Op de Hóógte' als een jongen met een grote fantasie. Mogelijk heeft hij bemoeienis met het verzet gehad. Hij is in ieder geval op zeker moment opgepakt. Hij kwam in het 'Arbeitserziehungslager' (opvoedingskamp) Apenrose in Peres terecht. In dit Holländerlager is Lukkien, die zich tegen tewerkstelling verzette, volgens Van Dorssen door mishandeling om het leven gekomen. Zijn naam prijkt op het oorlogsmonument in Westerland in de voormalige gemeente Wieringen, die in 2012 met andere gemeenten samenging in de gemeente Hollands Kroon.
(1*) De Sterbeurkunde van het Standesamt Lippendorf geeft kok als beroep.
(2*) De overlijdensakte en de Oorlogsgravenstichting noemen Lippendorf als overlijdensplaats. De Sterbeurkunde vermeldt dat Lukkien op 19 november 1944 om kwart over negen 's morgens in het Holländerlager in Peres is gestorven. Lippendorf ligt 24 kilometer ten zuiden van Leipzig. Peres bevond zich op 15 kilometer ten zuidwesten van deze stad, maar is inmiddels door dagmijnbouw 'weggebaggerd'.

Herbegraven op het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak A, grafnummer 72.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Albert van Dorssen, Opdat wij niet vergeten, gemeente Wieringen, 2001 (onder meer gebaseerd op artikel in 'Op de Hóógte', Historische Vereniging Wieringen, 1997, nummer 1); Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 66/1946 gemeente Wieringen).