Wo2Slachtoffers.nl

Bos, Meindert

Geboortedatum:
13 januari 1898 (Nieuwe Pekela)
Overlijdensdatum:
4 juli 1944 (Alkmaar)

Biografie

Woonde in de Polder Waard Nieuwland, gemeente Wieringen. Zoon van schoenmaker Geert Bos (12 februari 1869 Nieuwe Pekela – 17 februari 1907 Nieuwe Pekela) en Luktje Kiewiet (7 maart 1874 Rotterdam – 28 februari 1947 Meeden). Huwde op 31 december 1921 in Oude Pekela met Jantje Tielman (23 september 1899 Kalkwijk, gemeente Hoogezand). Gereformeerd. Had als sociaal voelend mens ook oog voor het socialisme, schrijft Albert van Dorssen in zijn boek over oorlogsslachtoffers uit de voormalige gemeente Wieringen. Bos was werkzaam in de kustvaart. Tijdens de oorlog voer hij als schipper op een boot van de Maatschappij Uitvoering Zuiderzeewerken, waarmee werkzaamheden in de Noordoostpolder werden verricht. Toen dat werk door de aanhoudende beschietingen stil kwam te liggen, ging hij in de landbouw werken. Hij hoopte dat op deze wijze tewerkstelling in Duitsland hem bespaard zou blijven. Toch moest hij op zeker moment in Schoorl voor de Duitsers aan het werk. Meer inwoners uit de gemeente Wieringen werkten daar. Toen op 4 juli 1944 Wieringers met elkaar stonden te praten, schoot een Georgiėr vanuit een wachtpost in hun richting. De man was een krijgsgevangene uit het Russische leger, die met Georgische lotgenoten in een Duits legeronderdeel was opgenomen (1*). De Georgiėr zou geestelijk ziek zijn geweest. Bos was de enige die dodelijk gewond raakte. Na een kerkdienst in de Gereformeerde kerk van Den Oever is hij in Oosterland begraven. Zijn naam staat op het oorlogsmonument in Westerland.
(1*) In de nacht van 5 op 6 april 1945 kwamen de Georgische krijgsgevangenen van het 822e Georgische Bataljon in opstand tegen de Duitsers.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Albert van Dorssen, Opdat wij niet vergeten, gemeente Wieringen, 2001; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 429/1944 gemeente Alkmaar en 29/1944 gemeente Wieringen).