Wo2Slachtoffers.nl

Bruns, Everhardus Theodorus Allephonsius

Geboortedatum:
1 april 1913 (Groot Agelo)
Overlijdensdatum:
9 april 1945 (Bentheim, Landkreis Grafschaft Bentheim (Duitsland))

Biografie

Woonde in Bentheim (Duitsland). Zoon van timmerman/landbouwer Antonius Bruns (19 augustus 1880 Denekamp – 29 maart 1960 Denekamp) en Johanna Susanna Mensink (15 maart 1880 Denekamp - 27 juni 1916 Groot Agelo). Boerenknecht. Al op jonge leeftijd ging hij over de grens bij de Duitse boer Heinrich ter Horst werken. Dat bleef hij ook tijdens de oorlogsjaren doen. Op 8 april 1945 kreeg de buurman van Bruns, landbouwer Friedrich Frermann, het geducht aan de stok met een Poolse burgergevangene, die gedurende een flinke periode bij hem werkzaam was geweest. De man eiste de fiets van de agrariër op. Dat weigerde Frermann. Voordat de Pool vertrok, dreigde hij wraak te nemen. Uit angst vroeg de landbouwer bij de (kleine) Engelse militaire bezetting in Gildehaus om bescherming. De commandant gaf hem de raad een paar flinke mannen uit de buurt te vragen om een oogje in het zeil te houden. Hij vroeg daarop Bruns hem te helpen, wanneer de Pool weer zou opduiken om zijn dreigement uit te voeren. De Nederlander toonde zich daartoe bereid. Die avond kwam hij in contact met enige Nederlandse grenswachten. Besloten werd meteen actie te ondernemen. Het gezelschap toog naar de woning van een Pools echtpaar in Achterberg, bij wie de ex-gevangene inmiddels verbleef. Toen die het groepje zag aankomen, begreep hij dat dit niet veel goeds voor hem voorspelde en verstopte hij zich in de klerenkast. In eerste instantie konden de mannen hem niet vinden, maar toen Bruns al te dicht bij de kast kwam, sprong hij plotseling tevoorschijn en sloeg hij op het geweer van een grenswacht. Het wapen ging af. Het schot trof Bruns in het onderlichaam. Ernstig gewond werd hij overgebracht naar het Paulinenkrankenhaus in Bentheim, waar hij de volgende dag overleed. Nadat de eveneens gewond geraakte Pool was hersteld, nam hij samen met enkele kompanen wraak op Frermann. Zij mishandelden de Duitser op 22 mei 1945 zo zwaar dat hij aan de gevolgen ervan stierf.

Begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Ootmarsum. Herbegraven op het Nationale Ereveld van de Oorlogsgravenstichting te Loenen, vak A, grafnummer 1118.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Ben Morshuis, Hans Bolscher, Harrie Oude Elberink, Hans van Zuilekom, Ootmarsum 1940-1945, deel I, hoofdstuk 6 Everhard Bruns (voornamelijk geciteerd uit een na de oorlog opgetekend verslag van leraar Gerhard Grävemäter uit Gildehaus, gepubliceerd door journalist Willy Friedrich, In jenen Tagen, Heimatbeilage Grafschafter Nachrichten, 1995); Werkgroep Herdenken Oorlogsslachtoffers Dinkelland, Oorlogsslachtoffers voormalige gemeente Denekamp, site oorlogsdodendinkelland.nl; Oorlogsgravenstichting; genealogie familie Benerink, site benerink.net; site zoekakten.nl (familysearch.org).