Beek, van, Willem
- Geboortedatum:
- 11 augustus 1915 (Woudenberg)
- Overlijdensdatum:
- 25 augustus 1944 (Scherpenzeel)
Biografie
Woonde in Woudenberg, Moosterweg 3. Zoon (zesde van elf kinderen) van landbouwer Albertus van Beek (24 oktober 1877 Woudenberg – 24 december 1969 Scherpenzeel) en Willempje van Maaten (14 juni 1880 Woudenberg – 15 juni 1943 Woudenberg). Ongehuwd. Landbouwer. Lid verzet onder de schuilnaam Nol. Volgens Het Grote Gebod maakte hij deel uit van de LO-Woudenberg en de Raad van Verzet. Wim Schipper geeft in een korte biografie van Willem van Beek aan dat hij zich al vroeg in de oorlog bij de verzetsgroep van Scherpenzeel aansloot. Om te voorkomen dat de opbrengst van de graanoogst naar Duitsland zou gaan, gaf de regering in Londen in de zomer van 1944 het verzet opdracht om dorsmachines tijdelijk onklaar te maken. In de nacht van 24 op 25 augustus 1944 haalden Van Beek en zijn verzetscollega Karel van Ginkel aandrijfriemen van dorsmachines op bij Jan Willem van de Brink op de Glindhorst. Toen zij huiswaarts fietsten, werden zij door een patrouille aangehouden (1*). Bij het vuurgevecht dat ontstond, werd Van Beek gedood en raakte Van Ginkel zwaar gewond. De naam van de omgekomen verzetsstrijder staat op het oorlogsmonument te Scherpenzeel, dat eerst aan de voet van de Grote Kerk stond en later naar de hoek van de hoek van de Molenweg en de Vijverlaan werd verplaatst. Bovendien staat zijn naam op verzetsmonument op het voorplein van de Algemene Begraafplaats aan de Voorstraat in Woudenberg.
(1*) Volgens de informatie van de site 4en5mei.nl bij oorlogsmonumenten in Scherpenzeel en Woudenberg zijn Van Beek en Van Ginkel op de hoek van de Kolfschoten en de Kolfschoterdijk door twee Nederlanders in Duitse dienst aangehouden. Een van hen was, aldus deze tekst, de burgemeester van Woudenberg, Johan Pieter Adrianus de Monyé (11 juni 1910 Zutphen – 4 juni 1994 Amstelveen). Schipper schrijft dat de beide verzetsmensen op de Kolfschoterweg werden aangehouden door een patrouille, die uit Duitsers en enkele landwachten bestond. De auteur vermeldt voorts in zijn artikeltje over De Monyé dat deze in sommige publicaties ook in verband is gebracht met de dood van Willem van Beek, maar dat dit bij nader onderzoek onjuist bleek te zijn.
Van Beek is enkele dagen na de fatale schietpartij begraven op de Begraafplaats aan de Glashorst in Scherpenzeel, eerste klasse, vak C, grafnummer 131A.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- Wim Schipper, Oorlogs- en bevrijdingsmonumenten in Woudenberg, eigen uitgave, april 2015; site 4en5mei.nl; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 10/1944 gemeente Scherpenzeel en 26/1944 gemeente Woudenberg); stamboomsite van Gert van Beek, gertvanbeek.nl.