Wo2Slachtoffers.nl

Velden, van der, Antonius Albertus Gerardus Maria

Geboortedatum:
24 mei 1911 (Oosterbeek)
Overlijdensdatum:
17 september 1944 (Oosterbeek (1*))

Biografie

Woonde in Oosterbeek, Utrechtsestraat 110a. Zoon van caféhouder/restauranthouder Josephus Michaël van der Velden (6 mei 1877 Driel, gemeente Heteren – 10 april 1945 Ede) en Antonia Maria Molleman (26 januari 1881 Steenwijkerwold). Ongehuwd. Buffetchef. Volgens het boek Leven in Oosterbeek in de jaren '40-'45 is Van der Velden mogelijk gefusilleerd. De database Burgerslachtoffers van de site marketgarden.com bevat twee versies. De ene vermeldt dat hij tijdens de Slag om Arnhem is gefusilleerd. Een andere bron geeft aan dat hij in paniek de weg zou zijn opgerend, toen hij met een groep medeburgers zijn toevlucht op de Hemelse Berg had gezocht. Hij was daardoor, aldus deze lezing, in de vuurlinie terechtgekomen en dodelijk getroffen.
(1*) De overlijdensdatum 17 september 1944 is ontleend aan de site marketgarden.com. De tekst van de site wiewaswie.nl vermeldt 10 september 1944. Uit de bijgevoegde overlijdensakte blijkt evenwel dat de aangeefster de tweede helft van september 1944 als periode van overlijden aangeeft.

Van der Velden werd begraven op de Oorsprong, later opgegraven en in juni 1945 in een massagraf op de Nieuwe Begraafplaats (Zuid) in Oosterbeek ter aarde besteld. Zijn definitieve rustplaats vond hij op de Rooms-Katholieke Begraafplaats achter de St. Bernulphuskerk in Oosterbeek.
Begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats achter de St. Bernulphuskerk, rij B, grafnummer 53

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
A. Hoekstra (red., webmaster), Roll of Honor online database Burgerslachtoffers, marketgarden.com; Kees Gerritsen, Leven in Oosterbeek in de jaren '40-'45, Uitgeverij Kontrast, Oosterbeek, 2014; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 21/1945 gemeente Renkum); genealogieonline.nl (stamboom Jacobs).