Wo2Slachtoffers.nl

Kuiling, Gerrit Willem Gijsbert

Geboortedatum:
20 april 1924 (Eibergen)
Overlijdensdatum:
20 april 1944 (Eibergen)

Biografie

Woonde in Eibergen. Zoon van Gerrit Willem Gijsbert Kuiling (handelsreiziger/koopman/zaadhandelaar/graanhandelaar/houthandelaar, 4 juli 1883 Angeren) en Gerharda Willemina van Dijk (1 januari 1887 Den Ham). Bakkersbediende. Op 20 april 1944 is door het verraad van Willem Willy Markus een groot aantal verzetsmensen in de Achterhoek gearresteerd. Een van hen was Hendrik Heinen uit Eibergen (1*), die om zeven uur 's avonds in zijn woning werd aangehouden. Een jongere broer van Heinen meldde daarover later dat bakkersknecht Gerrit Kuiling een paar keer uit nieuwsgierigheid met zijn mandfiets langs kwam fietsen en 'toen zomaar neergeschoten' werd. Het slachtoffer was op zijn twintigste verjaardag in de winkel van de familie Heinen overleden. De dominee, die hem bij zijn sterven kwam bijstaan, werd evenals vader Kuiling 'naar boven getrapt en vastgebonden met ijzerdraad.'
(1*) Hendrik Pieter Heinen (24 november 1914 Eibergen) typograaf/boekverkoper/fotograaf, gefusilleerd op 6 juni 1944 in het duingebied bij Overveen.
(2*) Heere en Vernooij schrijven dat Heinen om zeven uur 's avonds in zijn woning werd gearresteerd. In de overlijdensakte van Kuiling wordt vermeld dat hij om acht uur is overleden. Er wordt niet specifiek aangegeven dat dit acht uur 's avonds is geweest.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; W.J. Heinen, Herinneringen van een onderduiker, in: Henk Krosenbrink (red.), Met de moed van de angst, oorlogsbelevenissen in Achterhoek en Liemers, De Walburg Pers, Zutphen, 1981, pag. 102; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 44/1944 gemeente Eibergen).