Wo2Slachtoffers.nl

Smit, Harm

Geboortedatum:
8 april 1926 (Vlagtwedde)
Overlijdensdatum:
16 april 1945 (Ootmarsum)
Begraven op:
Nederlands Oorlogsgraf Vriescheloo te Vriescheloo
Rij: 7. Graf: 12.

Biografie

Woonde in Veelerveen. Zoon van arbeider/kruidenier Aldert Smit (6 juli 1898 Bellingwolde – 8 april 1965) en Berendina Kenter (14 februari 1902 Morige, gemeente Wedde – 19 juni 1989). Ongehuwd. Kruidenier. Lid verzet. Hij behoorde tot de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Verder was hij ook vrijwilliger bij de Dienst Luchtbescherming. Op het moment dat zijn woonplaats Veelerveen nog niet bevrijd was, vertrok hij als lid van de BS naar het vlakbij gelegen reeds bevrijde Vlagtwedde. Op zondag 15 april 1945 was hij met een groep Poolse militairen op weg om Poldert (1*) te zuiveren van nog aanwezige Duitse eenheden. Omdat Harm door zijn werk vrijwel de gehele omgeving op zijn duimpje kende, was hij voor de Polen een uitstekende gids. Plotseling troffen ze op een zandweg twee Duitse militairen aan. Beiden staken hun handen omhoog, maar vlak daarvoor wierp één van hen nog een granaat, een zogenaamde Panzerfaust, in de richting van de Polen. De door gevechtshandelingen ervaren Polen gingen onmiddellijk in dekking. Harm kreeg evenwel de volle laag en raakte ernstig gewond over het hele lichaam. Voor behandeling werd hij overgebracht naar het Canadees Militair Hospitaal in Ootmarsum. Daar bezweek hij een dag later aan het opgelopen letsel. Postuum werd hij onderscheiden met het Poolse Oorlogskruis.
(1*) Poldert is een buurtschap (buurtje) tussen het dorp Vlagtwedde en de Duitse grens bij het Ruiten-Aa-kanaal. Dat kanaal bevindt zich tussen Veelerveen en Ter Apel. Het woord Poldert komt van de Drentse term palderd, die poel of moerassige laagte betekent.

Oorspronkelijk is Harm Smit begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Ootmarsum. Op 23 mei 1945 volgde een herbegrafenis op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Vriescheloo.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Werkgroep Herdenken Oorlogsslachtoffers Dinkelland, Oorlogsslachtoffers voormalige gemeente Ootmarsum, site oorlogsdodendinkelland; Archief Jack Kooistra; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 15/1945 gemeente Ootmarsum en 94/1945 gemeente Vlagtwedde)