Wo2Slachtoffers.nl

Fincken, Franciscus Peter jacobus

Geboortedatum:
3 januari 1920 (Stevensweert)
Overlijdensdatum:
21 oktober 1944

Biografie

Woonde in Stevensweert, Molenstraat 37 (ouderlijk adres). Zoon van timmerman Jacobus Hubertus Fincken (25 maart 1888 Stevensweert - 5 februari 1943 Stevensweert) en Elisabeth Adriana Johanna van Sprundel (16 april 1891 Oudenbosch). Timmerman. Lid van verzet. Uit het boek Het Verborgen Front blijkt dat hij in de loop van 1943 met anderen betrokken raakte bij een nieuwe vluchtroute voor krijgsgevangenen die uit Duitse kampen waren ontsnapt. De (vlucht)route liep via Wessem, Maasbracht en Stevensweert naar BelgiŽ. Bij een poging om naar bevrijd gebied te komen is Fincken door de Duitsers doodgeschoten. Zijn jongere broer Petrus Joannes Theodorus Fincken (3 juli 1921 Stevensweert) overleed op 7 december 1944 in het Duitse Celle. De namen van de beide broers staan op een van de gedenkplaten van het herdenkingsmonument op het kerkhof bij het Steffenswertplein in Stevensweert.

Franciscus Fincken ligt begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats bij de Sint Stefanuskerk aan het Catualiumplein te Heel. Zijn broer Petrus is ter aarde besteld op het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen (vak D, grafnummer 216).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 178 (Dankbetuigingen aan de DIB van de Imperial War Graves Commission en nabestaanden van Nederlandse oorlogsslachtoffers voor het zorgen van herbegrafenissen, september 1951-1952); dr. Fred (A.P.M.) Cammaert, Het Verborgen Front. Een geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, Eisma BV, Leeuwarden/Mechelen, 1994, deel 1, pag. 194-195; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 34/1945 gemeente Stevensweert); site 4en5mei.nl; site nl.tracesofwar.com; site online-begraafplaatsen.nl.