Wo2Slachtoffers.nl

Rotteveel, Wilhelmus Marie

Geboortedatum:
5 april 1901 ('s-Gravenhage)
Overlijdensdatum:
13 januari 1945 (Leiden)

Biografie

Woonde in 's-Gravenhage, Marktweg 229. Zoon van kleermaker Ludovicus Wilhelmus Johannes Rotteveel (8 september 1858 's-Gravenhage) en dienstbode Elizabeth Magdalena Janse (9 januari 1858 Zierikzee 10 augustus 1925 Voorburg). Huwde op 25 november 1925 in Den Haag met Johanna Bertina den Hollander (13 juni 1901 Leimuiden). Het echtpaar had zes kinderen. Rotteveel werkte als administratief ambtenaar op het kantoor van de gemeentelijke Reinigingsdienst van Den Haag. Rooms-Katholiek. Hij was secretaris van het muziekkorps van de reinigingsdienst 'Reinigingsharmonie Door Muziek Verbonden'. Op 13 januari 1945 bevond hij zich in Leiden. In het centrum van de stad hield de bezetter die zaterdagmiddag en -avond een grote razzia om aan arbeidskrachten voor Duitsland te komen. Volgens de Leidse editie van het illegale blad Het Parool traden de Duitsers ruw op en werd er veel geschoten. Het verzetsblad meldt dat er twee doden en zes gewonden vielen. Een van de slachtoffers was Rotteveel, die om half zes 's middags werd doodgeschoten. Glaudemans geeft aan dat er bij de razzia ongeveer zevenhonderd mannen zijn opgepakt, die als dwangarbeider in Duitsland moesten werken.
Voorafgaande aan de begrafenis werd een H. Mis van Requiem gehouden. Aan het eind van de ochtend van zaterdag 20 januari 1945 is Rotteveel begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats Sint Barbara in Den Haag.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Corien Glaudemans (Haags Gemeentearchief), Vier Herdenkingsmonumenten aan het Trekvlietplein. Haagse gemeenteambtenaren van de Gemeentelijke Reinigingsdienst, de Dienst der Gemeenteplantsoenen, het Gemeentelijk Gasbedrijf en het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, uitgave gemeente Den Haag, Uitgeverij De Nieuwe Haagsche, 2014; Oorlogsgravenstichting; Erfgoed Leiden en Omstreken (overlijdensakte 92/1945 gemeente Leiden); Digitale Stamboom (waaronder overlijdensakte A1987 's-Gravenhage); site wiewaswie.nl.