Wo2Slachtoffers.nl

Straten van der, Magdalena Johanna

Geboortedatum:
25 december 1923 (Eygelshoven)
Overlijdensdatum:
22 februari 1944 (Nijmegen)

Biografie

Woonde in Nijmegen, Vijghstraat 9. Dochter van winkelier Hermanus van der Straten (26 oktober 1897 's-Heerenberg – 29 februari 1964 Nijmegen) en Johanna Maria Borgemeester (23 februari 1903 Arnhem – 6 oktober 1985 Groesbeek). Ongehuwd. Rooms-Katholiek. Tijdens het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 (1*) raakte de jonge vrouw bij een ingestort winkelpand met haar benen onder een zware balk bekneld. Op die balk lagen dikke gevelplaten. Daardoor kon de twintigjarige Lenie van der Straten niet worden bevrijd. Een jonge Duitse militair probeerde met bovenmenselijke inspanningen de balk weg te trekken, maar het lukte hem niet. Door kapotte gasleidingen was inmiddels ook een vuurhaard ontstaan. Het vuur had de benen van de vrouw bereikt en ze gilde het uit van de pijn. Haar vader bleef aan de armen van zijn dochter trekken. Uiteindelijk moest hij haar gedwongen door de hitte loslaten. De soldaat zag in dat hij haar onmogelijk nog kon redden. Om haar te besparen dat ze levend zou verbranden vroeg hij de vader haar met een pistoolschot te mogen doden. Van der Straten senior knikte instemmend. Voordat de Duitser het dodelijke schot loste, zei hij: 'Gnädige Frau, ich bitte um Entschuldiging.' Een Wit-Gele Kruisverpleegster, die getuige was van het drama, besefte pas jaren later dat dit een 'humane daad' van de Duitser was geweest
(1*) Bijna achthonderd mensen kwamen op 22 februari 1944 om bij het bombardement van Amerikaanse vliegtuigen op Nijmegen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Bart Janssen, Onmogelijk reddingsdrama, Lenie van der Straten, 20 jaar, In Paradisum, bulletin voor behoud van monumentale Nijmeegse begraafplaatsen, jaargang 23, nummer 1, 22 februari 2014, site stichtingparadisum.nl; site oorlogsdodennijmegen.nl; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 795/1944 gemeente Nijmegen); site mulder-stamboom.nl; site bidprentjesarchief.nl.