Koster, Teunis
- Geboortedatum:
- 22 juli 1898 (Rijssen)
- Overlijdensdatum:
- 15 augustus 1944 (Rijssen)
Biografie
Woonde in Rijssen. Zoon van fabrieksarbeider Arend Jan Koster (20 september 1868 Rijssen - 22 september 1951 Rijssen)) en fabrieksarbeidster Frederika Vrugteveen (6 februari 1877 Holten - 3 oktober 1904 Rijssen). Huwde op 20 augustus 1927 in Rijssen met fabrieksarbeidster Janna Bruins (21 november 1901 Rijssen). Fabrieksarbeider/fouragehandelaar. Koster is op 15 augustus 1944 door de Duitser SS'er Ernst Becker (1*, 2*, 3*) doodgeschoten aan de Lichtenbergerdijk.
(1*) Becker was zwaar gewond van het Oostfront teruggekeerd. Hij werd in een garage in Wierden te werk gesteld. Begin 1944 huwde hij met een meisje in Rijssen.
(2*) Het doden van Koster zou in verband kunnen staan met een overval op 10 augustus 1944 waarbij een Duitse soldaat werd gedood. Op de (Grote) Koningsbelt was een Duitse Luchtwachtpost gevestigd die door twee oudere Duitse militairen werd bemand. Het was bekend, schrijft Roelf Wolterink, dat deze soldaten, die in de barak van de wachtpost waren gelegerd, wapens en andere militaire goederen in hun bezit hadden.
Enkele jongemannen overvielen op 10 augustus 1944 de Luchtwachtpost om de wapens te bemachtigen. Er ontstond een schermutseling, waarbij de aanwezige militair, de Oostenrijker Johann Swartz, om het leven kwam. De overvallers konden met wapens en munitie ontkomen. De Duitsers reageerden met een aantal maatregelen: een avondklok, die om acht uur 's avonds inging, het arresteren van gijzelaars en het vorderen van rijwielen. (Wolterink, pagina's 152 en 153).
(3*) Ook in de na de oorlog opgenomen getuigenverklaring van hotelhouder Johannes Gerhardus Koedijk uit Rijssen speelde Becker een rol: 'Eenige dagen later kwamen twee burgers van Duitschen nationaliteit in mijn hotel en die vroegen mij waar Koster woonde en of ik er voor zorgen kon, dat Koster alhier even kon komen.
Ik zeide, ik zal er zelf even per rijwiel naar toe rijden. Aldaar gekomen was Koster zelf niet thuis. Ernest Becker (ook een Duitscher) wonende te Wierden, heeft toen met die twee Duitschers verder gepraat. Meer kan ik niet in deze zaak verklaren.' (Wolterink, pagina 156) Het is onduidelijk, wat de betekenis is van dit deel van de verklaring van de horecaondernemer.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- Roelf Wolterink, Rijssen en Rijssenaren in de Tweede Wereldoorlog: voor hen die vielen, 2004; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 67/1944 gemeente Rijssen); site genealogieonline.nl (genealogie van Kreijkes, van de Mast, van der Kolk en Veldhuis/stamboom Visscher-Drenten en Lohuis-Schreijer).