Lent, van, Antonius Johannes
- Geboortedatum:
- 16 april 1924 (Schaijk)
- Overlijdensdatum:
- 12 januari 1945 (Amsterdam)
- Begraven op:
- Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn te Ysselsteyn
Vak: CV. Rij: 1. Graf: 22.
Biografie
Woonde in Schaijk. Zoon van Johannes Hendrikus van Lent (22 mei 1897 Herpen – 15 juli 1961 Schaijk) en Maria van den Heuvel (31 juli 1897 Schneppenbaum, Duitsland). Ongehuwd. SS Frontarbeiter. Rooms-Katholiek. Toon, zoals zijn roepnaam luidde, werd in het voorjaar van 1943 gearresteerd om als dwangarbeider te worden ingezet. Aan de verplichting zich vrijwillig te melden had hij niet voldaan. Hij kwam terecht in het concentratiekamp Amersfoort en werd daar voor de keuze gesteld voor de Duitsers te gaan werken òf een langer verblijf in gevangenschap. Van Lent koos voor de eerste optie (1*). Na enige tijd had hij toch genoeg van het werken voor de Duitsers en dook hij onder in Amsterdam. Toen hij op 12 januari 1945 met zijn vriendin door Amsterdam wandelde, werden beiden tijdens een onvoorziene razzia ingesloten. Toon ondernam een vluchtpoging, maar werd onmiddellijk neergeschoten. Zwaar gewond is hij overgebracht naar een ziekenhuis. Daar bezweek hij nog dezelfde dag aan het opgelopen letsel. Zijn vriendin werd eveneens gearresteerd en na korte tijd weer vrijgelaten.
(1*) Wim Boeijen: 'Na mei 1943 werd frontarbeid voor een aantal van degenen die zich voor de arbeidsinzet in Duitsland moesten melden, verplicht gesteld. Ze werden dan toegewezen aan de 'Oostbouw', voor werkzaamheden achter het front. Bekend is dat zij in Kamp Amersfoort op kantoor werden 'ontboden' en een protocol kregen voorgelegd dat ze terstond moesten tekenen. De mannen die al maanden Kamp Amersfoort hadden meegemaakt en voor hun leven vreesden bij een nog langer verblijf, tekenden vaak vanuit de gedachte: alles beter dan hier. Elders kan ik misschien ontsnappen. Degenen die weigerden kregen te horen dat ze dan een half jaar extra in Kamp Amersfoort moesten blijven. Velen tekenden op bevel zonder te weten waarvoor, want alles was in de Duitse taal.'
Van Lent werd op 20 februari 1945 op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam ter aarde besteld in vak 84, grafnummer 64. Op 17 maart 1948 volgde overbrenging naar de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn (vak CV, rij 1, grafnummer 22).
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- Wim Boeijen, Landerd herdenkt burgerslachtoffers uit Tweede Wereldoorlog, 29 april 2011, site arenalokaal.nl; Overzicht begraven 'foute' Duitsers op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam in de jaren 1940-1945; Duitse Militaire Begraafplaats, Stichting Oorlogsslachtoffers.nl, site oorlogsslachtoffers.nl; site findagrave.com; site volksbund.de; site wiewaswie.nl/Brabants Historisch Informatie Centrum (waaronder overlijdensakte 3/1945 gemeente Schaijk).Archief Jack Kooistra. Wim Vlaanderen, Zwolle.
- Noord-Brabant
- Noord-Holland
- Laatste wijziging: 04-10-2020