Wo2Slachtoffers.nl

Coehorst, Frans Gerard Marie Joseph

Geboortedatum:
22 september 1925 (Venlo)
Overlijdensdatum:
1 november 1944 (Zwickau (Duitsland))

Biografie

Woonde in Venlo, Hertog Reinoudsingel 127. Zoon (vijfde van twaalf kinderen) van Petrus Gerardus Josephus Coehorst (3 december 1889 Venlo - 7 april 1961 Venlo) en Johanna Maria Elisa Peters (12 augustus 1894 Venlo - 10 september 1971 Eindhoven). Ongehuwd. Student Sint-Thomascollege. Rooms-Katholiek. Lid verzet behorend tot de LO-Limburg. Het Grote Gebod noemt als schuilnaam Frans, Cammaert vermeldt Van Aken. Na zijn eindexamen gymnasium ging hij aan de slag als koerier en secretaris van provinciaal LO-leider Johannes Hendrikx (1*), bekend onder de verzetsnaam Ambrosius. Volgens een In Memoriam in De Zwerver, het naoorlogse weekblad van de LO/LKP, had hij 'een gevaarvolle en zware taak. Dag in, dag uit, heeft hij zich uitgesloofd voor zijn medeburgers. Reizen door het hele land met gevaarlijke bagage heeft hij ondernomen.' Op 29 februari 1944 was Frans een van de dertig personen die door de Sipo werden aangehouden. Eerder die maand was onderduiker J.H. Scheeres opgepakt, die een briefje van het Venlose duikhoofd bij zich had en die, zo werd verondersteld, meer van de illegale organisatie moest weten. SD-medewerker Nitsch (2*) wist de arrestant vervolgens namen te ontfutselen. De Duitsers poogden Coehorst na zijn arrestatie aan het praten te krijgen door hem vier dagen aan de polsen op te hangen en hem al die tijd geen eten en drinken te geven. Een poging van het verzet om hem begin april 1944 uit de Maastrichtse gevangenis te bevrijden ging niet door, omdat Coehorst en andere gedetineerden juist een dag eerder naar Kamp Amersfoort waren overgebracht. Uiteindelijk kwam hij in Flossenbürg terecht waar hij in een autofabriek moest werken. Door de martelingen in Maastricht en mogelijk ook latere mishandelingen was zijn lichamelijke conditie zo aangetast, dat hij begin november 1944 in een ziekenhuis in Zwickau totaal uitgeput bezweek.
(1*) Johannes Jacobus Hendrikx (2 februari 1917 Venlo - 3 mei 1945 Oranienburg/Sachsenhausen), drager van het Verzetskruis.
(2*) Richard Heinrich George George Nitsch (1 november 1908 Todtglüsingen, Duitsland), in Maastricht door het Bijzonder Gerechtshof Den Bosch tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, uitspraak door Bijzondere Raad van Cassatie bevestigd, op 5 april 1960 over grens gezet naar Duitsland.

Coehorst is begraven in Zwickau zonder aanwijsbaar graf.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 37 - Duitsland, Oorlogsgravenstichting.
Dr. Fred (A.P.M.) Cammaert, Het Verborgen Front. Een geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, Eisma BV, Leeuwarden/Mechelen, 1994; J.C., In Memoriam Fons Berger, Harry Holla en Frans Coehorst, De Zwerver, weekblad LO-LKP, derde jaargang, nummer 48, 29 november 1947; Dodenboek Venlo, site historie.venlo.nl; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; NL-Verfahren (Niederländische Strafverfahren gegen Deutsche und Österreicher wegen im 2.Welkrieg begangener NS-Verbrechen), site www1.uva.nl; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 749/1945 gemeente Venlo); site genealogieonline.nl (stamboom Rondel{le}).