Rugge, van, Pieter
- Geboortedatum:
- 9 juni 1907 (IJsselmonde)
- Overlijdensdatum:
- 14 december 1944 (Rotterdam)
- Begraven op:
- Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: A. Graf: 1146.
Biografie
Woonde in IJsselmonde/Rotterdam (1*). Zoon van Johan Christiaan van Rugge (14 augustus 1871 Nieuwerkerk aan den IJssel) en Willemina Pors (6 maart 1875 Ridderkerk – 30 juni 1955 Rotterdam). Opperwachtmeester gemeentelijke brandweer (Oorlogsgravenstichting)/smid (Erelijst van Gevallenen). Zowel de Oorlogsgravenstichting als de Erelijst van Gevangenen geeft aan dat Van Rugge deel uit maakte van het verzet. Volgens het slachtofferregister van de OGS is hij op 14 december 1944 gefusilleerd. In zijn proefschrift over liquidaties door het verzet meldt Albert Oosthoek dat de Sicherheitspolizei (Sipo) Van Rugge heeft gearresteerd en bij een vluchtpoging heeft doodgeschoten. De Binnenlandse Strijdkrachten (BS) hebben de dood van de illegale werker onderzocht, Geconcludeerd werd dat Christoph Bouillart (2*) hierbij een kwalijke rol had gespeeld en dat het niet verantwoord leek om de man, die contacten met de Sicherheitsdienst zou hebben, nog langer vrij te laten rondlopen (3*). Op 16 december 1944 is Bouilliart, die een pistool bij zich had, door vier illegale werkers in de val gelokt en omstreeks vier uur 's middags in de West-Pietermanstraat in de Strevelswijk te Rotterdam doodgeschoten.
(1*) IJsselmonde was tot 1941 een zelfstandige gemeente.
(2*) Christoph Anton Bouilliart, geboren op 12 augustus 1905 Hüthum (Duitsland), woonde Slaghekstraat 91, Rotterdam, metaalboorder bij P. Smid/machinist Nederlandse Spoorwegen, had zich tot Nederlander laten naturaliseren.
(3*) In het opgemaakte rapport werd overigens wel opgemerkt dat vanwege de oorlogssituatie met een minder grote precisie moest worden gewerkt dan normaal het geval was: 'Uiteraard moeten wij door de omstandigheden, waaronder wij werken afgaan op bewijzen, die in normale tijden wellicht onvoldoende zouden zijn en aangevuld moesten worden door vele exacte getuigenverklaringen of schriftelijke bewijsstukken. Naar onze mening is B. medeschuldig aan de moord op vR.'
Oorspronkelijk werd Van Rugge begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats aan de Benedenrijweg in IJsselmonde, 2e klasse, vak B, nummer 53. Later volgde overbrenging naar het Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- Albert Willem Oosthoek, Nieuw Licht op liquidaties. Knokploegen in Rotterdam 1944-1945, Uitgeverij Aspekt, Soesterberg, 2015, pag. 378; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl/Digitale Stamboom Rotterdams Stadsarchief (waaronder overlijdensakte 66 lv-012/1944 gemeente Rotterdam).
- Zuid-Holland
- Laatste wijziging: 10-03-2019