Bonnike, Paulus Maria
- Geboortedatum:
- 5 augustus 1923 (Hilversum)
- Overlijdensdatum:
- 24 april 1945 (Woudenberg)
Biografie
Woonde in Arnhem. Zoon van directeur Koninklijke Veenendaalsche Stoomspinnerij en Weverij NV Joseph Maria Joannes Bonnike (16 juli 1887 Amsterdam - 6 december 1971 's-Gravenhage) en Wilhelmina Maria Wiegman (18 januari 1894 Amsterdam - 2 oktober 1982 's-Gravenhage). Student. Lid verzet. Hij was betrokken bij het studentenverzet en de Geheime Dienst Nederland (GDN), waarvan zijn broer Leonardus Maria Bonnike (schuilnaam Herman) bureauhouder in Veenendaal was. Op 24 april 1945 werd hij aan het eind van de ochtend op de weg tussen Leersum en Amerongen aangehouden. Zijn broer heeft verteld dat hij tekeningen van Duitse artilleriestellingen in de buurt van Amerongen bij zich had. Wellicht heeft hij de indruk gewekt dat de papieren zouden worden afgehaald. Hij zou met de handen op de rug als een soort lokvogel aan de kant van de Rijksstraatweg ter hoogte van Zuylestein in het gras zijn geplaatst, terwijl de Duitsers zich vlakbij verdekt hadden opgesteld. Na enige uren zou er nog niemand zijn komen opdagen. Vervolgens is hij naar Woudenberg overgebracht en verhoord. 's Avonds namen twee SD'ers, een Nederlander en een Duitser, hem mee. Hij moest voor hen uit fietsen. Volgens De Veluwepost van 25 april 2008, waaraan het voorgaande is ontleend, werd Bonnike vermoedelijk onderweg in het gebied tussen Woudenberg en Zeist neergeschoten. Naar hem is in Hilversum de Bonnikestraat (1*) vernoemd. Aan zijn broer Leonardus Bonnike (3 oktober 1920 - 5 oktober 1994) werd bij Koninklijk Besluit 9 d.d. 2 januari 1950 het Bronzen Kruis toegekend en ruim dertig jaar later ook het Verzetsherdenkingskruis. De naam van Paul Bonnike staat op een plaquette in de Burgerzaal van het Hilversumse raadhuis.
(1*) De Bonnikestraat heette van 8 november 1955 tot 6 mei 1956 Van den Hulstraat. Daarmee werd de verzetsstrijder Jaap van den Hul (21 april 1907 Kampen) geëerd. Hij leidde een verzetsgroep met geheime zenders. Van den Hul kwam in gevangenschap terecht en keerde terug, maar overleed op 15 januari 1948 in Hilversum. Voor zijn dood had hij zijn familie laten weten dat hij geen prijs op eerbetoon stelde, omdat hij 'slechts' zijn plicht had gedaan. Daarom werd de gemeenteraad gevraagd om het besluit om een straat naar hem te vernoemen terug te draaien.
De daders hebben het stoffelijk overschot van Bonnike hoogstwaarschijnlijk ergens begraven. Het is na de oorlog niet meer teruggevonden.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- - OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
De Veluwepost.nl, 25 april 2008; site stichtingdehof.nl (noot 1); Nationaal Comité Verzetsherdenkingskruis/C.C van den Heuvel, W.J.C. Tensen (samenstellers), Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, waarin opgenomen Register Dragers Verzetsherdenkingskuis, Samson Uitgeverij, 1985 Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945, site wiewaswie.nl; site genealogieonline.nl (stamboom Driessen); site onderscheidngen.nl; site henkvankampen.eu; site meest-gezochte-persoon.holocaust.klup.nl.
- Gelderland
- Noord-Holland
- Utrecht
- Laatste wijziging: 07-03-2019