Wo2Slachtoffers.nl

Platenkamp, Jacobus Johannes

Geboortedatum:
21 maart 1924 (Utrecht)
Overlijdensdatum:
9 september 1944 (Breukelen-Sint Pieters)

Biografie

Woonde in Utrecht. Zoon van caféhouder Albertus Platenkamp (10 mei 1897 Oldenzaal - 7 september 1973 Rhenen) en Elisabeth Adriana van Poppel (22 december 1897 Breda - 1973 Rhenen). Ongehuwd. Kelner. Rooms-Katholiek. Sjaak, zoals zijn roepnaam luidde (1*), dook onder, omdat hij niets voor gedwongen tewerkstelling in Duitsland voelde. In de loop van de oorlog verbleef hij op verschillende adressen, maar uiteindelijk nam hij zijn intrek in een woonark van een vriend van zijn vader in de Kievitsbuurt, een trekgatengebied achter de Scheendijk in Breukelen-Sint Pieters. Platenkamp en vermoedelijk nog twee andere onderduikers waren enkele dagen na Dolle Dinsdag (5 september 1944) op zoek naar onder meer voedsel in de woning van de gevluchte NSB'er en WA'er Dirk Simon Tulp aan de Scheendijk 18. Onverwacht keerde Tulp echter terug. Toen de onderduikers hem zagen, gingen ze er vandoor in een boot of zwemmend. Platenkamp was een beetje achter gebleven, waardoor Tulp in staat was hem in de kraag te vatten. Onder bedreiging van een vuurwapen werd hij eerst meegenomen naar diens woning en vervolgens naar de politiecel in het gemeentehuis. Later nam de Grüne Polizei de zaak over. Leden van deze politieorganisatie brachten Sjaak Platenkamp op zaterdag 9 september 1944 met de handen in de nek terug naar de woning van Tulp. Hierop werd hij bevolen te lopen. Vervolgens is hij zogenaamd 'auf der Flucht' doodgeschoten. Niet bekend is wie dat heeft gedaan. Omdat zijn ouders geen aangifte deden van de moord op hun zoon, werd het onderzoek niet verder voortgezet.
(1*) Johan M.A. Platenkamp en Arie A. Manten, die een artikel over hem in het tijdschrift van de Historische Kring Breukelen hebben geschreven, troffen als (roep)naam ook Jac, Jack en Jacques aan.

In de Sint-Antoniuskerk in Utrecht werd de uitvaartdienst gehouden. Op 13 september 1944 vond de begrafenis op het Erehof van de Rooms-Katholieke Begraafplaats Sint Barbara in Utrecht plaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Johan M.A. Platenkamp en Arie A. Manten, Aan de vergetelheid ontrukt (5), Jacobus Johannes Platenkamp (1924-1944), Tijdschrift Historische Kring Breukelen, jrg. 15, nr. 2, 2000, pag. 113-115; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (overlijdensakte 17 d.d. 12 september 1944 gemeente Breukelen-Sint Pieters); myheritage.nl.