Wo2Slachtoffers.nl

Datema, Freerk

Geboortedatum:
30 april 1922 (Zwinderscheveld/Nieuwlande)
Overlijdensdatum:
30 december 1944 (Assen)

Biografie

Woonde in Meppel. Zoon van timmerman Adriaan Datema (13 september 1895 Uithuizermeeden - 3 februari 1972 Meppel) en Lammechina Elisabeth Weits (26 juni 1895 Nieuw Buinen, gemeente Borger - 16 november 1968 Groningen). Ongehuwd. Bankbediende bij de Nederlandse Middenstandsbank in Meppel. Gereformeerd. Lid verzet onder de schuilnamen Henk en Leo. Hij maakte deel uit van de LO en sinds eind 1943 van de KP-Noord Drenthe. Datema dook onder, toen hij voor de arbeidsinzet werd opgeroepen. Hij was betrokken bij wapendroppings en nam deel aan overvallen. Datema was een van de verzetslieden die bij een overval op het Asser Huis van Bewaring op 11 december 1944 een dertigtal gevangenen bevrijdden. Op 29 december van diezelfde maand raakte hij in een bijna anderhalf uur durend vuurgevecht met de Landwacht, die bij Ekehaar een straatcontrole hield. In eerste instantie lieten de landwachters hem passeren, maar toen wilden ze hem alsnog controleren. Hij raakte in paniek en probeerde schietend te ontsnappen. Datema liep ernstig lichamelijk letsel op en werd onder zware bewaking overgebracht naar het Wilhelminaziekenhuis in Assen. De arts/chirug dr. Hanock J. Kainama probeeerde zijn leven met een operatie nog te redden. Hij kreeg bloedtransfusies en kwam weer bij. De Sicherheitsdienst, die niet wist wie de zwaargewonde was, maakte hiervan gebruik door hem te verhoren. Datema liet echter niets los. De volgende dag bezweek hij aan zijn verwondingen. Postuum is hem bij Koninklijk Besluit nr. 58 d.d. 25 juli 1952 het Verzetskruis 1940-1945 toegekend. Dat werd op 2 oktober 1952 aan de nabestaanden uitgereikt. Tevens is hij geëerd met het Verzetsherdenkingskruis.
Herbegraven op de Algemene Begraafplaats aan de Zomerdijk in Meppel, vak M, grafnummer 398. Voorafgaande aan de begrafenis werd een herdenkingsdienst gehouden in de plaatselijke gereformeerde kerk.




.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Dr. C.M. Schulten, 'Zeg mij aan wien ik toebehoor'. Het verzetskruis 1940-1945, Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, Amsterdam, 1993; Freerk Datema, site muizenest; Ab Kamping, Freerk Datema, Klenckerheugte, tijdschrift Historische Vereniging voormalige gemeente Oosterhesselen, 10e jaargang, mei 2010, nummer 2; Freerk Datema; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl; site genealogieonline.nl (stamboom Datema); site onderscheidngen.nl; Nationaal Comité Verzetsherdenkingskruis/C.C van den Heuvel, W.J.C. Tensen (samenstellers), Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, waarin opgenomen Register Dragers Verzetsherdenkingskruis, Samson Uitgeverij, 1985.