Witteveen, Johan Albertus Karel
- Geboortedatum:
- 27 februari 1913 (Heerenveen)
- Overlijdensdatum:
- 14 april 1944 (Heerlen)
Biografie
Woonde in Heerenveen. Zoon van manufacturier Fulucianus Petrus Aloysius Witteveen (28 juni 1880 Heerenveen) en Johanna Maria Antonnetta Ruepert (5 juni 1881 Hengelo, Ov. – 29 mei 1938 Heerenveen). Ongehuwd. Manufacturier. Rooms-Katholiek. Lid verzet onder de schuilnaam Willy van der (of den) Kerkhof. In 1942 werd hij gearresteerd en overgebracht naar het huis van bewaring in Leeuwarden. Met behulp van anderen wist hij te ontsnappen en dook hij onder in Culemborg. Daar zette hij zich in voor de huisvesting van gecrashte geallieerde piloten. Vervolgens vertrok de Heerenvener naar het Limburgse Epen, waar hij als PTT'er op het plaatselijke postkantoor ging werken. Hij hielp geallieerde piloten over de grens. Volgens de tekst op de site 4en5mei.nl over het oorlogsmonument aan de Van Maasdijkstraat in Heerenveen is het postkantoor op 12 april 1944 door de Duitsers overvallen. Cammaert schrijft dat Witteveen, die bij hotelhouder J.H. Groneschild was ondergedoken, bij zijn poging om zich aan arrestatie te onttrekken door kogels werd getroffen en op straat ineenzakte. Voor medische behandeling werd hij overgebracht naar het ziekenhuis in Heerlen, waar hij twee dagen later aan het opgelopen letsel bezweek. Witteveen wordt niet genoemd in Het Grote Gebod. Cammaert vermeldt zijn dood bij de beschrijving van de geschiedenis van het district Gulpen van de LO. Onderduikverlener Groneschild werd opgepakt, maar wist na twee maanden tijdens een gevangenentransport te ontsnappen. Tot voor enkele weken voor de bevrijding dook hij onder in een zelf gebouwde schuilplaats in Epen. De naam van Witteveen staat op het eerder genoemde oorlogsmonument in Heerenveen.
Begraven in Epen. Na de oorlog herbegraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Heerenveen, vak West 1, rij F, grafnummer 9.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- Dr. Fred (A.P.M.) Cammaert, Het Verborgen Front. Een geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, Eisma BV, Leeuwarden/Mechelen, 1994, pag. 695; site 4en5mei.nl; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 344/1945 gemeente Heerenveen en 260/1944 gemeente Heerlen); genealogieonline.nl (Berkemeijer Genealogie)