Wo2Slachtoffers.nl

Andrae, Joeke

Geboortedatum:
18 maart 1919 (Ferwerd)
Overlijdensdatum:
26 mei 1944 (Utrecht (Fort de Bilt))

Biografie

Woonde in Ferwerd (thans Ferwert) aan de Zeedijk. Zoon van Jan Andrae (21 augustus 1886 Ferwerd) en IJtje Fennema (9 december 1886 Westernijkerk - 28 december 1952 Ferwerderadeel). Ongehuwd (verloofd met Trijntje van der Heide). Landarbeider. Gereformeerd. Begin 1944 is hij samen met zijn vader gearresteerd wegens het bezit van een twee centimeter boordkanon, een jachtgeweer, een buks, munitie en twee vliegtuigradio's van een neergeschoten geallieerd vliegtuig. Het wapentuig, dat op de zolder van een schuur onder balen stro was verstopt, is bij een razzia naar onderduikers en gehuisveste joden ontdekt (1*). De Joodse onderduikers bij het gezin Andrae werden niet ontdekt. Vader Andrae is na enkele dagen weer vrijgelaten, maar Joeke werd naar Utrecht overgebracht. Daar is hij op basis van verboden wapenbezit door een krijgsraad ter dood veroordeeld en geŽxecuteerd. In een bericht, dat na de tenuitvoerlegging van het doodvonnis in de gelijkgeschakelde pers verscheen, werd gemeld dat hij zich de wapens had toegeŽigend 'teneinde deze te zijner tijd tegen de Duitsche bezettende macht te gebruiken.' De naam van Andrae staat op een gedenkteken op de fusilladeplaats en op een monument op het Vrijhof in Ferwert.
(1*) De bezetter meldde in het bericht over het doodvonnis van Andrae dat de wapenvondst is gedaan 'tijdens het zoeken naar per valscherm gedaalde vijandelijke vliegers.'
Het lichaam van Andrae is gecremeerd in Driehuis-Velsen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
A.M. Overwater, De gevallenen in de forten van Utrecht 1942-1945; site 4en5mei.nl; Doodvonnissen wegens verboden wapenbezit, De Gooi en Eemlander, 9 juni 1944 (delpher.nl); Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site Alle Friezen; site wiewaswie.nl.