Wo2Slachtoffers.nl

Vossema, Willem Pieter

Geboortedatum:
16 januari 1920 (Nuis, gemeente Marum (Groningen))
Overlijdensdatum:
27 april 1945 (Assen)

Biografie

Woonde in De Wilp (1*). Zoon van landbouwer Hendrik Vossema (17 juli 1870 Marum - 11 december 1946 Assen) en arbeidster Anje Veenstra (20 november 1877 Surhuizum - 21 augustus 1944 Marum). In de oorlogsjaren werd Vossema als ambtenaar geplaatst bij de afdeling Surhuisterveen van de distributiedienst Buitenpost. De overlijdensakten vermelden landarbeider als beroep. Gereformeerd. Hij is gearresteerd, omdat hij een foto van de zestien slachtoffers van de fusillade in de stelling Trimunt (April-Meistaking 1943) aan een bezoeker van het distributiekantoor liet zien. 'Een andere bezoekster, vriendin van het Herrenvolk, vond dit zulk een verschrikkelijk feit, dat het direct bij de bekende instanties moest worden aangebracht', schreef Blaak in het In Memoriam. Vossema werd aangehouden en overgebracht naar Groningen, waar de SD hem ervan betichtte dat hij stamkaarten aan onderduikers had verstrekt. Na zijn verblijf in het Scholtenhuis en het huis van bewaring in Groningen volgde transport naar Kamp Amersfoort. Hij is zwaar mishandeld. Twee doctoren constateerden later dat één van zijn longen was stukgeslagen. In Amersfoort werd hij twee dagen zonder eten en drinken in een bunker opgesloten, nadat hij was betrapt, toen hij in de Bijbel las. Hij werd wegens lichamelijke problemen uit het concentratiekamp ontslagen. Zijn gezondheid was zo aangetast dat hij in het Wilhelminaziekenhuis in Assen aan de gevolgen van de mishandelingen overleed
(1*) Jack Kooistra noemt in Een laatste saluut De Wilp als woonplaats. De gemeente Opsterland heeft in de overlijdensakte Hemrik als woonplaats opgenomen. De Asser sterfakte meldt dat Vossema in de gemeente Opsterland woonde. Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen geeft, tot slot, Marum als 'standplaats' aan.

Begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Nuis, sectie F.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
H. Blaak, In Memoriam Willem Pieter Vossema, in: Storm over Marum in de bezettingsjaren 1940-1945, site dokterhartholt.nl; Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (ook: H. Blaak, In Memoriam Willem Pieter Vossema); Jack Kooistra, Een laatste saluut. Fryslân in de oorlog, Penn Communicatie, Leeuwarden, 2005; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 289/1945 gemeente Assen en 123/1945 gemeente Opsterland); zoekakten.nl (familysearch.org)