Wo2Slachtoffers.nl

Barbanson, de, Johannes Petrus

Geboortedatum:
29 augustus 1919 (Amsterdam)
Overlijdensdatum:
13 september 1944 (Koog aan de Zaan)

Biografie

Woonde in Amsterdam, Rhijnvis Feithstraat 26-II. Zoon van Cornelis Franciscus de Barbanson (chocoladebewerker, 26 januari 1882 Amsterdam – 31 augustus 1960 Amsterdam) en Helena Louisa Dina Lutjeveld (25 september 1883 Amsterdam, – 28 april 1963 Amsterdam). Ongehuwd. Expeditieknecht/aspirant hopman Nederlandse Arbeidsdienst (NAD)/monteur. Rooms-Katholiek. In mei 1940 diende hij als soldaat. Lid verzet. Hij maakte deel uit van de KP-Zaanstreek en gebruikte de schuilnaam Jan. Op 11 september 1944 is hij samen met Hermanus Groenendijk en Pieter Hartog (1*) in Wormerveer door de Landwacht opgepakt. In hun bootje bevond zich belastend materiaal. Die dag bracht het verzet negen bemanningsleden van de Amerikaanse bommenwerper Betty Jan, die het toestel boven de Zaanstreek hadden verlaten, in veiligheid. De Duitsers eisten uitlevering van de Amerikanen. Toen het verzet hen naar hun opvatting niet snel genoeg tegemoet kwam, werd het trio samen met Gerrit Verdonk, die een parachute van een bemanningslid had verborgen, twee dagen later 's middags op de Leeghwaterweg doodgeschoten. De namen van de vier mannen staan op het herdenkingsmonument aan de Leeghwaterweg. Zie verder Groenendijk, Hermanus Adrianus.
(1*) Hermanus Adrianus Groenendijk (10 mei 1925 Rotterdam) en Piet Hartog (22 oktober 1919 Krommenie)
(2*) Gerrit Verdonk (11 augustus 1889 Koog aan de Zaan)

De Barbanson is drie dagen later onder nummer 16215 in Driehuis (gemeente Velsen) gecremeerd. Zijn as werd verstrooid in het Vijverpark bij het crematorium.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
Merel Kan & Piet Bakker, Monumenten spreken, getuigen bij Zaanse oorlogsmonumenten, Stichting Uitgeverij Noord-Holland in samenwerking met Stichting Monumenten Spreken, 2015, pag. 66-67; Oorlogsmonument in het Koogerpark, blog op site historischeverenigingkoogzaandijk.nl; Monument Omgekomen Verzetsstrijders, site nl.tracesofwar.com; LO/LKP, Het Grote Gebod; Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (overlijdensakte 394/1944 gemeente Zaandam); Stadsarchief Amsterdam (persoonskaarten).