Wo2Slachtoffers.nl

Sietzema, Sico Kerst

Geboortedatum:
20 april 1913 (Schoterland (Friesland))
Overlijdensdatum:
29 maart 1945 (Wierden)

Biografie

Woonde in Zwolle, Hertenstraat 17. Zoon van Douwe Sietzema (inspecteur van een brandverzekering, 22 februari 1886 Nieuweschoot – 21 september 1950 Zwolle) en Trijntje Tiekstra (14 mei 1888 Nijega, gemeente Smallingerland). Gehuwd op 2 oktober 1939 in Haren (Groningen) met Jantina Meijer. Het echtpaar had twee kinderen: Douwe en Ina. Vertegenwoordiger. Lid verzet. Hij maakte deel uit van de Binnenlandse Strijdkrachten en de verzetsgroep De Groene, die zich bij de Ordedienst had aangesloten. Op 9 januari 1945 werd Sietzema op zijn onderduikadres Korenbloemstraat 95 in Zwolle door de Landwacht onder leiding van SD-handlanger Dirk Eijkelboom (1*) gearresteerd. Hij bleek in het bezit te zijn van een vals reliëfstempel op zijn persoonsbewijs, een valse Freistellung van de Ortskommandatur voor zijn fiets en drie aanvragen voor te vervalsen persoonsbewijzen. De landwachters mishandelden hem zwaar en droegen hem vervolgens over aan de Sicherheitsdienst. Na enige tijd ging hij op transport naar Kamp Amersfoort. Hij is echter al vrij spoedig weer naar Zwolle teruggebracht voor verhoor door de SD. In de zakken van de doodgeschoten medestrijder Henk Beernink hadden de Duitsers een briefje aangetroffen waarop de naam Sietzema stond. In de nacht van 29 maart 1945 werd hij naar de gevangenis in Almelo en van daaruit naar Wierden vervoerd. 's Morgens om 07.00 uur is hij met negen anderen in de Rijssensestraat gefusilleerd. In de Almelosestraat zijn die ochtend tien andere Todeskandidaten doodgeschoten. Sietzema had vlak voor zijn vertrek naar Almelo zijn bezittingen, waaronder een ring, aan een medegedetineerde gegeven, omdat hij wist dat zijn einde nabij was. Zijn naam staat vermeld op een oorlogsmonument aan de Rijssensestraat te Wierden.
(1*) Dirk Eijkelboom (13 mei 1895 Sloten/Amsterdam – geëxecuteerd 6 juli 1948 Arnhem); hij was plaatsvervangend commandant van de Zwolse Landwacht.
(2*) Hendrikus Dirk Jan Beernink (3 februari 1910 Lichtenvoorde), voorman van de naar zijn schuilnaam vernoemde verzetsgroep De Groene, op 8 februari 1945 bij het Katholieke Ziekenhuis in Zwolle doodgeschoten, toen de Duitsers hem wilden arresteren.

Begraven op de Ererij van Begraafplaats Kranenburg in Zwolle, vak A, grafnummer 17.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jack Kooistra, Een laatste saluut. Fryslân in de oorlog, Penn Communicatie, Leeuwarden, 2005; Kees Ribbens, Bewogen jaren: Zwolle in de Tweede Wereldoorlog, Waanders Uitgevers, Zwolle/Stichting IJsselakademie, Kampen, 1995; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 372/1945 gemeente Zwolle en 75/1945 gemeente Wierden); site genealogieonline.nl (stambeam De Pein).