Wo2Slachtoffers.nl

Husken, Johannes Antonius Bernardus

Geboortedatum:
2 september 1913 (Düsseldorf (Duitsland))
Overlijdensdatum:
10 oktober 1944 (Deventer)

Biografie

Woonde in Voorst, Duistervoordseweg 62. Zoon van fabrieksarbeider Johannes Albertus Wilhelmus Husken (12 november 1878 Noord Eschmarke, gemeente Lonneker – 21 november 1935 Diepenveen) en Aleida Dorothea Koot (5 september 1885 Raalte). Gehuwd met Everdina Antonia Maria Willemsen. Marinier eerste klas met stamboeknummer 4501M /Medewerker Centrale Keuken Deventer. Rooms-Katholiek. Volgens de Oorlogsgravendienst en de Erelijst van Gevallenen maakte hij deel uit van het verzet. Hij hielp gecrashte geallieerde piloten en onderduikers. Op 10 oktober 1944 verbleef hij op zijn contactadres, waar hij regelmatig overnachtte. Een groepje Duitse militairen stal zijn fiets die hij bij het huis had neergezet. Dat was hem al eens eerder overkomen. Witheet liep hij hen achterna met een pistool in de hand. Hij sommeerde de dief het rijwiel terug te geven, maar dat weigerde deze. Husken trok hierop zijn wapen en schoot. De andere Duitsers kogelden hem toen neer.

Husken is eerst op de Algemene Begraafplaats aan de Raalterweg in Deventer begraven, zonder dat zijn vrouw aanwezig was. Later werd hij ter aarde besteld in vak 3, rij AN op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Duistervoorde (een buurtschap dat deel uit maakt van het dorp Twello).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Archief Jack Kooistra; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 148/1944 gemeente Voorst en 530/1944 gemeente Deventer).