Wo2Slachtoffers.nl

Kan, Ernest August

Geboortedatum:
9 september 1911 (Amsterdam)
Overlijdensdatum:
3 mei 1942 (Oranienburg/Sachsenhausen (Dld.))

Biografie

Woonde in 's-Gravenhage. Zoon van boekhouder Alexander Kan (28 juni 1887 Amsterdam - 26 mei 1916 Zandvoort) en Rebecca Clara Vieijra (18 oktober 1884 Amsterdam - 27 april 1981). Zijn moeder hertrouwde op 24 december 1917 met commies bij het departement van Financiën Hendrik Adriaan Johannes van Rinnooy (2 januari 1881 's-Gravenhage). Ongehuwd.

Van 1923 tot 1929 was hij leerling van het Gymnasium Haganum in Den Haag. In juni 1929 deed hij eindexamen. In september van dat jaar scheef hij zich in bij de gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. Aanvankelijk studeerde hij Oude Talen en Filosofie.

Maar later veranderde hij van studierichting. 'Deed', schrijft Alfred Kan (1*) over de levensloop van zijn broer Ernest August Kan, 'zijn candidaats in Leiden rechten en zijn doctoraal rechten in juni 1931 - binnen één jaar na aanvang van zijn rechtenstudie.' Hij vestigde zich als zelfstandige advocaat en procureur aan de Haagse Zeestraat 94A.

Kan was sportvlieger. Nadat de Tweede Wereldoorlog in september 1939 was uitgebroken, meldde hij zich als vrijwilliger bij de Militaire Luchtvaart, waar sprake was van een groot tekort aan vrijwilligers. Toen de Duitsers ons land binnenvielen, volgde hij een opleiding bij de School Reserve Officieren Militaire Luchtvaart (SROML) in Rotterdam. Hij was aspirant-reserve-officier vlieger.

Lid van het verzet. Hij sloot zich aan bij de verzetsorganisatie van de Delftse hoogleraar Jan Mekel. Volgens Rinnooy wilden twee heren op 22 juli 1942 zijn stiefzoon spreken. Een van hen maakte zich bekend als Wieringa. Later herkende hij de man aan de hand van foto's als de collaborerende politieman Leo Poos.

Na de mededeling dat Ernest August niet aanwezig was, dropen de mannen af. De volgende morgen meldde Poos zich weer. Hij was opnieuw in gezelschap van de andere man, die Poos' compagnon Marten Slagter bleek te zijn. Het duo nam Ernest Kan in de auto mee. Stiefvader Rinnooy heeft hem in de gevangenis van Scheveningen meermalen bezocht.

Volgens het Dodenboek zat Kan ruim acht maanden in cel 425 en 609 van het Oranjehotel. Op 17 april 1942 veroordeelde het Feldgericht des kommandierenden Generals und Befehlshabers im Luftgau Holland hem tot de doodstraf. Samen met acht andere medewerkers van de groep Mekel en 62 leden van de Ordedienst werd hij op 3 mei 1942 in het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen doodgeschoten.

Onder het pseudoniem Edmond Yorin publiceerde Kan in 1938 de gedichtenbundel Etudes en vervaardigde hij een jaar later het kerstspel 'Dit zal U een teken zijn. Een lekenspel.' Onder eigen naam schreef hij een aantal juridische artikelen in onder meer het Tijdschrift voor Strafrecht.

(1*) Alfred Kan (16 juni 1913 Amsterdam - 20 september 2003 Brummen), hoge ambtenaar Ministerie van Financiën, voegde in 1947 de naam van van zijn stiefvader aan zijn eigen naam toe. Hij is de vader van prof. dr. Alexander Hendrik George Rinnooy Kan (5 oktober 1949 Scheveningen), wiskundige, senator voor D66, hoogleraar, rector magnificus Erasmus Universiteit, voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER).

Kan is gecremeerd in concentratiekamp Sachsenhausen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 2, Oorlogsgravenstichting.
Alfred Rinnooy Kan, Levensloop mr. E.A. Kan, in: Hans Beijer, Helden-slachtoffers, heldhaftige slachtoffers: Gymnasium Haganum 1940-1945, De Nieuwe Haagsche, 1997; Algemeen Hoofdkwartier Ordedienst in afwikkeling, In memoriam: 307 verzetslieden van den O.D., 's-Gravenhage, 1950; Nationaal Archief, Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, inventarisnummer 76954 II, Poos en Slagter; Dodenboeken Oranjehotel, site nationaalarchief.nl; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte C2966/1951 gemeente 's-Gravenhage); site jodeninnederland.nl. Publicaties: Edmond Yorin. Etudes. Gedichten, P.N. van Kampen, Amsterdam, 1938, 32 pag.; Edmond Yorin, Dit zal U een teken zijn. Een lekenspel, Vrijzinnig Christelijke Jeugd Centrale, 1939; site nederlandsepoezie.org. Over Alexander Rinnooy Kan: Rob van het Groenewoud, Bij de kwartierstaat van Alexander Rinnooy Kan - invloedrijkste Nederlander, site rvanhetg.dds.nl; Wikipedia, Alexander Rinnooy Kan.