Wo2Slachtoffers.nl

Swart, Hendrik Cornelis

Geboortedatum:
4 juni 1917 (Nieuwendam)
Overlijdensdatum:
6 januari 1945 (Diemen)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen (Bloemendaal)
Vak: 27. 

Biografie

Woonde in Oostzaan, Zuideinde 292-b. Zoon van Cornelis Swart (20 mei 1878 Sloten, NH – 31 maart 1939 Oostzaan) en Wilhelmine Rathmackers (10 juli 1897 Sankt Tönis, Duitsland – 1 september 1951 Schagen). Gehuwd op 3 juli 1941 in Landsmeer met Geertje Pauli (7 februari 1920 Amsterdam). Het echtpaar had een dochtertje dat op 30 juni 1943 was geboren. Chauffeur/magazijnbediende. Geen kerk. Lid verzet. Volgens Heere en Vernooij is later beweerd dat hij zich bij de Ordedienst-Oostzaan aansloot, omdat hij op eigen voordeel uit was, zoals extra voeding. In de nacht van 3 op 4 januari 1945 pleegde Swart samen met twee anderen op eigen initiatief een overval op veehouder Schaft in zijn woonplaats. In ieder geval was het geen verzetsopdracht. Overdag werd hij al gearresteerd. Het is heel wel mogelijk dat het slachtoffer hem heeft herkend, want de agrariër woonde, net als Swart, aan het Zuideinde. Op last van de Ordnungspolizei is hij ingesloten in het politiebureau in Zaandam. Na een paar uur haalde de Sicherheitspolizei hem op en bracht hem over naar het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Reeds twee dagen later werd hij in Diemen om tien uur 's morgens met vier anderen als vergeldingsmaatregel doodgeschoten. De fusillade vond plaats ter hoogte van het spoorwegviaduct aan de Muiderstraatweg, waar het verzet een bomaanslag op het spoortraject Amsterdam-Hilversum had gepleegd.
Aanvankelijk begraven in grafkuil O in de duinen bij Overveen. Na de oorlog herbegraven op de Eerebegraafplaats te Bloemendaal, vak 27.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 22/1945 gemeente Oostzaan); Stadsarchief Amsterdam (persoonskaart Hendrik C. Swart).