Wo2Slachtoffers.nl

Megen, van, Joseph Hubertus "Sef"

Geboortedatum:
9 december 1916 (Leunen-Venray, Nederland)
Overlijdensdatum:
5 april 1945 (Dohnsen/Hannover, Duitsland)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: E. Graf: 1459.

Biografie

Joseph Hubertus van Megen was woonachtig in Broekhuizen aan de Stokt A 46. Hij was de zoon van Henricus van Megen (landbouwer) en Jacoba Maria Christina Janssen en was ongehuwd. Zijn beroep was Onderwijzer en zijn geloof Rooms-Katholiek.

Jarenlang was Van Megen eerste elftalspeler van de Rooms-Katholieke Voetbalvereniging Bruhusia in Broekhuizen en tevens gymnastiekleraar/oefenmeester.

Hij was lid verzet onder de schuilnamen Sef en Joep. In samenwerking met een paar anderen richtte hij de LO in Broekhuizen en Broekhuizenvorst op. Volgens Het Grote Gebod werkte hij voorts voor het NSF. Van Megen was hoofd van een groep die onderduikers onderbracht. Verder hield hij zich bezig met hulp aan gecrashte geallieerde piloten, krijgsgevangenen en vervolgde joodse landgenoten. Bovendien was Van Megen medewerker en verspreider van het illegale blad 'Voor de Vrijheid'.

Cammaert meldt dat hij op 19 augustus 1943 samen met de bij hem ondergedoken scholier L.P.C. Meyers uit Venlo, vermoedelijk als gevolg van verraad, door de Sipo uit Eindhoven is opgepakt. Die arrestatie hield verband met zijn bemoeienis met het illegale blad 'Voor de Vrijheid'. Samen met drie andere medewerkers van het blad moest hij eind maart 1944 in Utrecht voor het Obergericht verscheen, dat alle vier tot vijf jaar tuchthuis veroordeelde. P. Spreeuwenberg, J.H. Vissers en H. de Mulder beleefden de bevrijding. Van Megen, die had vastgezeten in de gevangenis in Maastricht, de Scheveningse gevangenis (Oranjehotel), Haaren, Siegburg, Lüttringhausen en Hameln, werd bij de nadering van de Amerikaanse troepen wederom op transport gesteld. Vanwege uitputting kon hij niet meer meekomen. SS-bewakers schoten hem daarna dood en lieten hem langs de kant van de weg liggen.

Postuum werd hem in 1953 de Bronzen Leeuw toegekend. ,,Hij heeft'', zo wordt de onderscheiding onder meer gemotiveerd, ,,vele leden van bemanningen van geallieerde vliegtuigen en krijgsgevangen geholpen door verstrekking van voedsel, kleding en huisvesting en voor hun transport naar België gezorgd. Hij heeft deze geallieerde militairen bij hun verder transport voorzien van inlichtingen van militaire aard, bestemd voor Engeland.'' Bij Koninklijk Besluit nr. 54 d.d. 10 april 1953 ontving hij postuum de Bronzen Leeuw. Ook kreeg hij postuum het Verzetsherdenkingskruis. In Broekhuizen is de Sef van Megenlaan en in Leunen de Van Megenstraat naar hem vernoemd.

Aanvankelijk begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats Sint Nicolaasparochie in Broekhuizen, werd hij op 5 november 2021 herbegraven op het Ereveld in Loenen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- CAMMAERT, F, Het verborgen front. Geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens, 1994.
- HEUVEL, C.C. VAN DEN e.a., Verzetsherdenkingskruis, Samsom Uitgeverij, 1985.
- RIESSEN, H. & VAN AERDE, R., Het Grote Gebod: Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, Kok, Kampen, 1989.
- Megen, J.H. van | Onderscheidingen | Defensie.nl
- Joseph Hubertus van Megen