Wo2Slachtoffers.nl

Stoker, Sjoerd

Geboortedatum:
26 februari 1920 (Wijhe, Nederland)
Overlijdensdatum:
20 november 1944 (Stobbegat, Nederland)
Begraven op:
Kerkhof Nederlands Hervormde kerk Katlijk te Katlijk
Rij: 7. Graf: 9.

Biografie

Sjoerd Stoker was de zoon van spoorwegambtenaar Jan Stoker (geboren 18 maart 1888 te Katlijk) en Everdina van der Wal (geboren 28 mei 1894 te Olst). Sjoerd Stoker woonde aan de Graaf Florisstraat 64b te Rotterdam. Hij was ongehuwd en werkte als Klerk bij de Nederlandse Spoorwegen. Zijn geloof was Nederlands Hervormd.
Vanaf de algehele spoorwegstaking op 17 september 1944 was Stoker samen met zijn collega René Jacob Adriaan Bol (geboren op 12 september 1921 te Rotterdam) ondergedoken bij de familie Reitze Hoekstra op het adres Katlijk, nr. 131. Mevrouw Hoekstra was een nicht van Stoker. Tengevolge van verraad zijn Stoker en Bol gearresteerd. Het duo zou naar Vries in Drenthe worden overgebracht om graafwerkzaamheden te verrichten. Toen bleek dat er bij Stobbegat sabotage was gepleegd aan de spoorlijn tussen Heerenveen en Akkrum zijn de beide mannen naar die plek vervoerd en als represaille door de Heerenveense SD gefusilleerd.
Op 4 mei 2003 is bij de klokkenstoel van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Kerkelaan in Katlijk een monument onthuld waarop hun namen staan vermeld.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- Sjoerd Stoker