Dekker, Jan
- Geboortedatum:
- 22 mei 1921 (Warmond)
- Overlijdensdatum:
- 8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)
Biografie
Woonde in Hoogeveen, Oranjestraat 11. Zoon van winkelkier/koopman Jan Cornelis Jacob Dekker (25 september 1895 's-Gravenhage – 1 januari 1962 Hoogeveen) en Geertje Kiers (7 november 1895 De Slood, gemeente Hoogeveen). Ongehuwd (had verkering met E.J. Stukje). Zuiveltechnicus/analist laboratorium Coöperatieve Zuivelfabriek Hoogeveen/enkele maanden bedrijfsleider firma Boom (groothandel chemische artikelen in Meppel). Lid verzet. De als fel anti-nationaalsocialist bekend staande Dekker verspreidde regelmatig het illegale blad Trouw en nieuwsberichten die van de Engelse zender waren opgevangen. Uit angst voor een oproep om in Duitsland te werken dook hij in augustus 1944 in Nieuw-Balinge onder. Ook verbleef hij bij zijn meisje in Nieuweroord. In de boerderij van haar vader Geert Stukje (1*) verbleven ook andere onderduikers, onder wie Kobus Veltmeijer uit Hilversum. Die hielp Dekker vaak bij zijn experimenten met springstoffen. Voorts verzamelden de twee in de omgeving niet ontplofte projectielen, die in de boerderij werden bewaard. Kinderen van Stukje gingen op 28 november 1944 met projectielen rommelen. Er volgde een ontploffing, waarbij een deel van het dak van de boerderij wegsloeg. De veertienjarige Johan Stukje verloor een gedeelte van zijn linkerhand. Goede Nederlandse politiemensen zetten de SD op het verkeerde been. Zij rapporteerden dat een door de kinderen gevonden projectiel was geëxplodeerd. De onderduikers achtten het echter raadzaam naar elders te verdwijnen. Toch kwam Dekker bij de Duitsers in beeld. Op 30 januari 1945 deden een veertiental landwachten en een of twee SD'ers een inval in zijn ouderlijke woning, maar daar was hij uiteraard niet. Wel pakten zij Dekker sr., die eveneens in het verzet zat, en zijn aanstaande schoonzoon Jan Siks op. Beide arrestanten werden meegenomen naar de boerderij van Stukje, die zonder resultaat urenlang werd doorzocht. Er is zelfs door het pand geschoten. Pas toen het dreigement werd geuit de boerderij in brand te steken, kwam Jan Dekker tevoorschijn. Hij had zich in het hooi verstopt en was onvindbaar voor de speurders gebleken. Met zijn vader en zwager in spe werd hij overgebracht naar Coevorden. Dekker sr. zat nog een nacht samen met zijn zoon in een cel in het Asser huis van bewaring. Met onder anderen Veltmeijer is Jan Dekker gefusilleerd als represaille voor de aanslag op de Höhere SS- und Polizeiführer Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij Woeste Hoeve. In Hoogeveen is de Jan Dekkerstraat naar de verzetsman vernoemd. Zijn naam staat vermeld op een gedenkteken op de executieplaats.
(1*) Geert Stukje (28 januari 1896 Wildervank).
(2*) Kobus Veldmeijer (20 januari 1923 Hilversum).
(3*) Dekker sr. en Siks zijn op 30 januari 1945 weer vrijgelaten, maar in de nacht van 2 op 3 februari 1945 opnieuw aangehouden. Toen vond ook de arrestatie plaats van Geert Stukje, die, net als Siks, op 17 maart 1945 naar Duitsland werd weggevoerd, de oorlog overleefde, doch als gevolg van de ondergane ontberingen op 9 juni 1945 in Lübtheen in de Landkreis Ludwigslust-Parchim (Dld.) overleed.
(4*) Vader Dekker kwam er met vier weken in de strafploeg van de Organisation Todt (OT) in Assen van af.
In eerste instantie begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Op 7 mei 1945 herbegraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Hoogeveen, klasse A, grafnummer 211
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 719/1945 gemeente Apeldoorn en 267/1945 gemeente Hoogeveen); site genealogieonline.nl (stamboom Rijkeboer-Dikker).
- Drenthe
- Gelderland
- Zuid-Holland
- Laatste wijziging: 18-03-2019