Wo2Slachtoffers.nl

Oosting, Albert

Geboortedatum:
18 januari 1921 (Borger)
Overlijdensdatum:
22 augustus 1944 (Vught)
Begraven op:
Asputten Kamp Vught te Vught

Biografie

Woonde te Wezuperbrug, aan het Oranjekanaal F15. Zoon van landbouwer Gerrit Oosting (13 maart 1886 Valthe – 27 april 1973 Zweeloo) en Berendina Engelsman (4 november 1891 Gasselte - 16 maart 1978 Assen). Ongehuwd. Verloofd met Roelie. Tweede (secretarie)ambtenaar gemeente Zweeloo. Nederlands Hervormd. In zijn vrije tijd was hij lid van de zangvereniging Filomal in Wezeperbrug. Verzetsdeelnemer behorend tot de LO-Zweeloo. Oosting fungeerde als contactman voor het verzet binnen het gemeentehuis. In verband met een overval op de Plaatselijke Bureauhouder van de voedselvoorzieningsorganisatie in Sleen werd hij gearresteerd (1*). Op 18 mei 1944 verschenen twee Nederlandse medewerkers van de Sicherheitsdienst op het gemeentehuis in Zweeloo om hem te arresteren. Toen Oosting, die tussen twaalf en een uur de middagdienst had vervuld, via het distributiekantoor binnenkwam, werd hem gewaarschuwd niet verder te gaan. Hij zou hebben gereageerd 'Ik ben niet bang' en was doorgelopen naar de secretarie. Tijdens de verhoren in de burgemeesterskamer werd Oosting gemarteld en mishandeld. 'Doordringend was zijn gebrul en gehuil', schrijft Warmolts. Na een half uur toonde een van SD-handlagers een revolver, die naar zijn zeggen op Oosting was gevonden. Verder meldde hij dat er persoonsbewijzen en leges waren gestolen. Via het huis van bewaring in Assen, waar hij drie weken zat, is hij overgebracht naar Kamp Vught. Op 22 augustus 1944 werd hij daar met ruim twintig medegevangenen uit het noorden van het land doodgeschoten. Zijn naam staat op het monument voor het voormalige gemeentehuis van de gemeente Zweeloo (nu: gemeente Coevorden) in Zweeloo, een gedenkteken op de fusilladeplaats en de herdenkingswand in het Nationaal Monument Kamp Vught. Een straat is naar de verzetsman vernoemd. De weg links naast zijn vroegere woonadres kreeg de naam Albert Oostingweg.
(1*) Naar aanleiding van de overval werden ook vader Marinus en zoon Jacob Egge Hazekamp, beiden LO-Schoonoord, opgepakt. Hazekamp sr. (28 augustus 1891 Baflo) stierf op 17 april 1945 in de omgeving van het nevenkamp Pölitz. Hazekamp jr. (16 juni 1920 Schoonoord) overleed enkele maanden eerder – 16 januari 1945 – in concentratiekamp Neuengamme.
(2*). In het artikel van Warmolts werden de Nederlandse medewerkers van de Sicherheitsdienst aangeduid als S. van D en J. L.: Sander van Droffelaar (2 november 1914 Amsterdam) en Jan Lamberts (25 juli 1918 Norg). Beiden zijn ter dood veroordeeld en op 16 november 1949 in Groningen geëxecuteerd.

Na de fusillade is Oosting gecremeerd in het concentratiekamp Vught.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
Nationaal Monument Kamp Vught; Jan Warmolts, Oorlogsdoden, in: Oet 't Carspel Sweel, Historische Vereniging Zweeloo, april 2015, nr. 49; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 10/1947 gemeente Zweeloo); Sterbebuch Kamp Vught; site geneanet.org; site genealogieonline.nl (stamboom Klavers).