Meijer, Frederik Hendrik
- Geboortedatum:
- 31 augustus 1922 (Utrecht)
- Overlijdensdatum:
- 8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)
Biografie
Woonde in Apeldoorn, Jachtlaan 168. Zoon van Johan Frederik Meijer (14 februari 1890 Schiedam) en Anna Alberdina de Vries (Amsterdam). Ongehuwd. Marconist. Nederlands Hervormd. Lid verzet behorend tot de KP-Utrecht en Binnenlandse Strijdkrachten. Onder meer verborg hij munitie en van droppings afkomstige wapens.
In 1944 was Fred ondergedoken op de kippenboerderij van de familie Draaijer in Heerde. In september van dat jaar werd hij marconist bij de LKP-zendpost (tevens zendpost van de Ordedienst) aan de Rustenburgstraat 13 in Apeldoorn. Een maand later ging hij aan de slag bij de BS-zender bij Gerrit Meerhof aan de Nijverheidstraat 7 in Apeldoorn. Verder bespioneerde hij lanceerinrichtingen van V-wapens op de heide bij Oldebroek.
Op 10 januari 1945 deed de Sicherheitsdienst omstreeks tien uur 's morgens een inval in de Nijverheidstraat. Gerrit was op dat moment op de zolder bezig om wapens op te bergen, terwijl Fred zich aan het scheren was. Beiden werden meteen in de boeien geslagen.
Een van de elf uit de verzetsgroep aangehouden mannen was de onderduiker annex knokploeglid Karel Elsinga. (2*) Een half uur voor de inval had hij de Nijverheidstraat verlaten. Maar hij keerde terug. Met zijn vals persoonsbewijs, dat genoteerd stond op de Beukenlaan moest hij mee naar die straat en het adres van koerierster Tineke Krijger. Zij werd eveneens gearresteerd.
Er lijkt sprake te zijn van verraad. De Duitsers wisten precies, waar ze moesten zoeken. Ze liepen rechtstreeks naar de kinderwagen, waar de zender was verborgen. Uit de schuur van Gerrit haalden zij de zes tegels uit de vloer waaronder een kist met handgranaten was verstopt.
Om zeven uur 's avonds kwam Adriaan Nachtegaal (schuilnaam Jen). Hij werd in de keuken vastgehouden. Toen SD'er Thonon (De Rat) even naar buiten ging, gooide Jen een fles melk om met de bedoeling om de aandacht van diens collega Chantraine af te leiden. Tijdens een worsteling kreeg hij het pistool van de man te pakken en schoot hem met zijn eigen wapen neer.
Nagtegaal probeerde daarna door het raam naar buiten te springen. Maar Chantraine, die nog leefde, schoot op Jen. Zwaargewond stierf deze op staat. Enkele minuten later overleed ook de SD'er. Een eerder gearresteerde man vertelde Thonon wat er was gebeurd. Thonon liet hem gaan, mits hij niet zou zeggen wat er was voorgevallen.
Via de Willem III-kazerne in zijn woonplaats kwam Meijer terecht in het Huis van Bewaring in Zwolle. Daar werd hij ingeschreven onder de naam Bakker uit angst dat het verzet hem zou bevrijden.
Fred Meijer werd gefusilleerd als represaille voor de moordaanslag op SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij Woeste Hoeve. Postuum is hem bij Koninklijk Besluit nr. 13 d. d. 11 september 1952 het Kruis van Verdienste verleend. Zijn naam is in de glazen gedenkplaat van het monument Woeste Hoeve gegraveerd.
Zes dagen eerder waren Gerrit Meerhof en Johannes Anema reeds geëxecuteerd in een weiland van de familie Kraaijenbrink op 2,5 kilometer van de dorpskern. van Varsseveld als wraak voor de liquidatie van vier Duitse soldaten. Vader Meerhof is op 10 februari 1945 via Kamp Amersfoort naar concentratiekamp Neuengamme getransporteerd. Daarna is niets meer van hem vernomen
(1*) Gerrit Arend Meerhof (24 augustus 1913 Apeldoorn);
(2*) Schuilnaam voor Johannes Karel Sjouke Anena 25 augustus 1920 Leeuwarden);
(3*) Ariaan Cornelis Nagtegaal (22 juli 1912 Mijdrecht).
Oorspronkelijk begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Herbegraven op Heidehof, eerste klasse, nummer 4.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!
Bronnen
- Informatie:
- Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I en II, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 798/1945 gemeente Apeldoorn); Nationaal Archief.
- Gelderland
- Utrecht
- Laatste wijziging: 31-03-2025