Wo2Slachtoffers.nl

Ekelmans, Jacob

Geboortedatum:
24 september 1885 (Nieuwaal (Gelderland))
Overlijdensdatum:
15 september 1944 (Nieuwaal)

Biografie

Woonde in Nieuwaal (1*). Zoon van arbeider Cornelis Ekelmans (10 januari 1863 Nieuwaal – 1 april 1950 Gameren) en Aartje Blanken (31 maart 1861 Nieuwaal – 9 november 1938 Gameren). Gehuwd op 9 september 1909 met Ida van Hemert (14 april 1887 Helvoirt ). Het echtpaar had zes kinderen. Landarbeider/werknemer Nederlandse Heidemaatschappij. Ekelmans was al eens bij Kerkdriel gearresteerd om werkzaamheden te verrichten bij de bouw van vestingwerken voor de Atlantikwal op Walcheren. Hij ontvluchtte echter en dook onder. Tijdens een razzia in september 1944, bedoeld om aan arbeidskrachten te komen voor het bouwen van de mini-vesting in Zaltbommel, probeerde hij uit handen van de Duitsers te blijven. Met een kleine groep dorpsgenoten ging hij naar een boomgaard aan de Hogeweg, waar hij zich achter een fruitschuur verschool. Toen hij volgens ooggetuigen achter de schuur vandaan kwam, werd hij door soldaten ontdekt en met gericht vuur doodgeschoten. Ruim zeventig jaar later vertelde zijn dochter Aria dat haar broer Cornelis (Cor) bij het horen van de dood van zijn vader op slag zijn spraakvermogen kwijtraakte. Pas veertien dagen na het incident kon Cor zich weer uiten. Terwijl Ekelmans in zijn woning stond opgebaard, deed zich nog een vervelend incident voor. Enkele Duitse militairen kwamen het huis binnen en vroegen waar de heer des huizes verbleef. Zijn weduwe toonde hun de kist en voegde hun toe: 'Kijk, dat hebben jullie gedaan.' De Jacob Ekelmansstraat in het buitengebied van Gameren en Nieuwaal is naar hem vernoemd.
(1*) De overlijdensakte vermeldt Gameren als woonplaats. Van Alphen en Voorthuizen schrijven dat hij een inwoner van Nieuwaal was. Gameren en Nieuwaal vormden tot 1955 een zelfstandig gemeente onder de naam Gameren.
Begraven op de Algemene Begraafplaats in Nieuwaal.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
J. van Alphen en J. van Voorthuizen, De Bommelerwaard 1939-1945, Grafisch bedrijf Avanti BV, Zaltbommel, 1983; Interview Jan van den Berg; W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 22/1944 gemeente Gameren).