Wo2Slachtoffers.nl

Hoek, Justus

Geboortedatum:
25 augustus 1927 (Amsterdam)
Overlijdensdatum:
8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen te Loenen
Vak: E. Graf: 1251.

Biografie

Woonde in Amsterdam, Euterpestraat 163 bovenhuis (1*). Zoon van bedrijfsleider/textielagent Henri Hoek (7 april 1889 Vorden) en Betje Aptroot (26 januari 1899 Leek). Ongehuwd. Zonder beroep. Nederlands Israëlitisch. Bij de familie Paulussen in Dalfsen was hij ondergedoken onder de naam Johan van der Haag (2 juli 1927 in Den Haag). Tijdens een bezoek bij de burgemeester van Dalfsen is hij gearresteerd. Na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar het huis van bewaring in Zwolle. Hoek is doodgeschoten als represaille voor de aanslag op Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 te Woeste Hoeve bij Apeldoorn. Hij was het jongste slachtoffer van de grootste massa-executie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hoeks naam staat op de glazen gedenkplaat van het monument Woeste Hoeve en een plaquette in de door hem bezochte 1e Montessorischool aan de Corellistraat in Amsterdam. Ook komt zijn naam voor op een van de koffers van het kunstwerk In Memoriam van Willem Volkersz (2*). Zijn ouders werden op 10 februari 1944 in Auschwitz vermoord. Zus Rini Elisa Hoek (21) is op 2 juli 1943 in Sobibor omgebracht.
(1*) De Euterpestraat werd na de oorlog in 1945 omgedoopt in de Gerrit van der Veenstraat.
(2*) Volkersz, een Nederlands-Amerikaanse kunstenaar, maakte dit kunstwerk ter herinnering aan de leerlingen en oud-leerlingen van de school die in concentratiekampen zijn vermoord of op andere wijze tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Op alle 172 houten koffers schilderde Volkersz de naam en de leeftijd van de kinderen en de plaats en de datum van hun dood.

Eerst begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Later herbegraven aan het Woeste Hoevelaantje op dezelfde begraafplaats. Op 2 november 1982 kreeg Hoek zijn definitieve rustplaats op het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak E, grafnummer 1251.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (overlijdensakte 1446/1945 gemeente Apeldoorn); Stadsarchief Amsterdam; Nationaal Holocaust Museum i.o., site jck.nl.