Wo2Slachtoffers.nl

Rutten, Hendrikus Theodorus Wilhelmus

Geboortedatum:
22 september 1904 (Wamel)
Overlijdensdatum:
14 juli 1944 (Wamel)

Biografie

Woonde in Wamel. Zoon van Franciscus Hendrikus Rutten (19 november 1862 Wamel – 6 april 1937 Wamel) en Maria Adriana de Bruijn (21 februari 1862 Wijk bij Duurstede – 25 oktober 1943 Wamel). Landbouwer. Rooms-Katholiek. In de nacht van 13 op 14 juli 1944 hielden de Duitsers in de Dorpsstraat in Wamel een razzia. Henny, zoals de roepnaam van Rutten luidde, werd meegenomen. Hij moest vooroplopen om de woning van huisarts Van Hoeke aan te wijzen. Op de hoek met de Wilhelminastraat werd hij zogenaamd ‘op de vlucht’ doodgeschoten. Rutten was de oom van Frans Knottenbelt uit Enschede (1*), die in de nacht van 8 op 9 juli 1944 werd gedood. Met andere verzetslieden uit Wamel was Knottenbelt die nacht op weg naar Boven-Leeuwen om een overval te plegen op een controleur van de voedselvoorziening, die ervan werd verdacht dat hij meel voor eigen gebruik achterover had gedrukt. De als politiemensen verklede verzetslieden stootten echter op een patrouille van de Landwacht, die onmiddellijk het vuur had geopend. De razzia, waarbij verschillende personen werden opgepakt, was een reactie op de schietpartij (2*). De namen van Rutten en Knottenbelt prijken op het oorlogsmonument in Wamel.
(1*) Franciscus Hendrikus Gerhardus Maria Knottenbelt (4 augustus 1921 Enschede). Rutten was een broer van zijn moeder Maria Cornelia Rutten.
(2*) De schietpartij kostte ook verzetsman Jan Hendrik van Schaik (10 april 1922 Utrecht) het leven.

Begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Wamel, vak VI, rij E, grafnummer 2.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Site wamel.net; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 50/1944 gemeente Wamel); site genver.nl (familysearch.org); site 4en5mei.nl.