Wo2Slachtoffers.nl

Guttling, Johan Georg

Geboortedatum:
27 december 1922 (Ermelo)
Overlijdensdatum:
8 maart 1945 (Woeste Hoeve, gemeente Apeldoorn)

Biografie

Woonde in 's-Gravenhage, Laan van Nieuw Oost Indië 291. Zoon van koopman Johan Georg Guttling ( 7 november 1894 Rotterdam) en Johanna Geertruida Wilhelmina Block (16 februari 1888 Amsterdam). Ongehuwd (verloofd met Johanna Geertruida Wilhelmina – Joanne/Jopie – Kortlang). Guttling was bij familie in Ermelo ondergedoken. Hij was lid van het verzet, maar, voor zover bekend, niet bij een verzetsorganisatie aangesloten. Volgens Berends hielp hij wel mee om mensen die de Duitsers gevangen hadden genomen te laten ontsnappen. John Guttling is door verraad van een inwoner van Putten op 18 januari 1945 op het adres Dennenlaan 9 gearresteerd. Hij werd ervan bericht dat hij SD'ers wilde doden. Tijdens de verhoren is hij zozeer mishandeld dat hij doof aan één oor werd. Na zijn aanhouding werd hij eerst overgebracht naar de Jan van Schaffelaarkazerne in Ermelo (1*), op 6 februari 1945 naar de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn en achttien dagen later uiteindelijk naar De Kruisberg in Doetinchem. Met een paar anderen werd hij daar opgesloten in een vieze kelder, waar de mannen als tijdverdrijf vlooien vingen (2*). Tijdens zijn gevangenschap hield hij een dagboek bij dat bewaard is gebleven.
Guttling is als vergelding voor de aanslag op de Höhere SS– und Polizeiführer Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij de Woeste Hoeve gefusilleerd (3*). Zijn naam is gegraveerd in de glazen gedenkplaat op de plek van de massafusillade.
(1*) Berends ging ervan uit dat hij na zijn aanhouding in de Nassaukazerne in Harderwijk gevangen was gezet.
(2*) Maar niet meer dan honderd per dag, omdat ze anders de volgende dag niets te doen hadden.
(3*) Berends meldt dat zijn verloofde in oktober 1945 nog een brief van hem ontving. John Guttling had die verstopt in de voering van zijn jas. Voordat de slachtoffers werden doodgeschoten, hadden zij eerst hun jas moeten uittrekken. Die jassen werden in een fabriek opgeslagen. Een man die in het bedrijf werkzaam was, nam een jas mee naar huis. Hij vond de brief in de voering en bracht die naar Joanne Kortlang.

Begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). In de zomer van 1945 herbegraven op het Zendingskerkhof in Ermelo.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Henk Berends, Woeste Hoeve 8 maart 1945, Uitgeverij Kok Voorhoeve, Kampen, 1995; Stichting Monument Woeste Hoeve; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 875/1945 gemeente Apeldoorn) ); Digitale Stamboom/Gemeentearchief Den Haag (overlijdensakte A 3871/1945 gemeente 's-Gravenhage); Stadsarchief Amsterdam; Stadsarchief Rotterdam.