Wo2Slachtoffers.nl

Stapel, Gerrit Cornelis

Geboortedatum:
17 december 1912 (Alkmaar)
Overlijdensdatum:
9 februari 1945 (Zaandam)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen (Bloemendaal)
Vak: 15. 

Biografie

Woonde in Amsterdam, Madurastraat 54hs. Zoon van Roelof Stapel (26 november 1883 Amsterdam) en Sientje Pranger (9 juli 1885 Enkhuizen). Huwde op 27 augustus 1936 met Janna Margaretha Verzijl (23 november 1913 Amsterdam). Het echtpaar had vijf kinderen. Typograaf/bedrijfsleider van de Boek- en Handelsdrukkerij S.J.P. Bakker (1*) in Amsterdam. Nederlands Hervormd. Lid verzet vanaf 1941. Stapel was in het bedrijf aan de Lijnbaansgracht betrokken bij het drukken van de illegale bladen Trouw en Vrij Nederland en ander verzetsmateriaal, zoals brochures en pamfletten. Op maandag 29 januari 1945 is hij na een inval in de drukkerij gearresteerd. Hij werd overgebracht naar het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Met negen lotgenoten, onder wie zijn werkgever Bakker en zijn collega's Jan Overeem, Jacob Izaak de Haan en Johan de Jonge, is Stapel op 9 februari 1945 op de loswal van de Prins Hendrikkade in Zaandam gefusilleerd als represaille voor de liquidatie van de politiek onbetrouwbare politieman Willemse (2*). Zijn naam staat op een plaquette vlakbij de plek waar de fusillade plaatsvond. In Enkhuizen is de Gerrit Stapelstraat naar hem vernoemd. Postuum werd hem het Verzetsherdenkingskruis verleend.
(1*) Stephanus Johannes Paul Bakker (11 februari 1900 Buitenpost).
(2*) Franciscus Didericus Willemse (12 november 1898 Vlissingen).
Begraven in de duinen bij Overveen, grafkuil A. Herbegraven op de Eerebegraafplaats te Bloemendaal, grafvak 15. Op verzoek van zijn echtgenote is op de grafsteen de tekst: "Wat God doet dat is welgedaan. Zijn naam is wijs en heilig" geplaatst.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Nationaal Comité Verzetsherdenkingskruis/C.C van den Heuvel, W.J.C. Tensen (samenstellers), Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, waarin opgenomen Register Dragers Verzetsherdenkingskuis, Samson Uitgeverij, 1985; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 363/1945 gemeente Zaandam); Stadsarchief Amsterdam (persoonskaart Stapel). De heer Jan Overduin, Roden. Westfriesland in Oorlog '40-'45 "Verzet".