Wo2Slachtoffers.nl

Graauw, la, Jan

Geboortedatum:
22 november 1908 ('s-Gravenzande)
Overlijdensdatum:
17 november 1944 (Wassenaar)

Biografie

Woonde in Maasdijk. Zoon van Teunis Johannes la Graauw (10 februari 1883 's-Gravenzande - 2 april 1964) en Johanna van Trigt (2 augustus 1888 's-Gravenzande – 30 juli 1956). Gehuwd met Jannetje van der Meer. Tuinder. Gereformeerd. Lid verzet. Jan la Graauw, zijn broer Johannes en de gebroeders Jacobus Adrianus en Johannes van Spronsen moesten hun nieuwsgierigheid met de dood bekopen. Na een aanval op een spoorlijn gingen ze met enkele anderen naar een V-2, die dicht bij de gemeentegrens van 's-Gravenzande op een perceel land bij Hoek van Holland was terechtgekomen. Ze werden echter gevangen genomen door Duitsers, die hen in eerste instantie naar de bunkers in Hoek van Holland brachten.

De volgende dag gingen ze op transport naar Wassenaar. Nadat twee van de gevangenen waren vrijgelaten, zouden de resterende vijf arrestanten volgens het boek "Stad binnen de vesting" de dag erna ook de vrijheid herkrijgen. Toen de mannen 's morgens evenwel met hun Duitse bewakers door het bos liepen, werden ze opeens van achteren beschoten. De broers La Graauw en Van Spronsen kwamen alle vier om het leven.

Ph. van den Berg, die licht gewond was geraakt, hield zich dood en redde daarmee het vege lijf. Een bewaker hield hem verborgen en zorgde voor geneeskundige hulp. Zo konden de nabestaanden van de ooggetuige vernemen, wat er was gebeurd. Heel lang ging men ervan uit dat de broers La Graauw en Spronsen op de Waalsdorpervlakte waren doodgeschoten. Uit nader onderzoek is echter gebleken dat de vier mannen op het nabijgelegen Landgoed Duindigt om het leven zijn gebracht.

Begraven op de Algemene Begraafplaats te Maasdijk, nummer 52.

Locatie van de graven in de gemeente WassenaarW.G.J. Marchée, privé archief, Den HaagBron: W.G.J. Marchée, privé archief, Den Haag

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
J. Dahmeijer, M.M. Dahmeijer-Fousert, A.A.G. Immerzeel, Stad binnen de vesting. 's-Gravenzande in de Tweede Wereldoorlog, 's-Gravenzande 1990; site Waalsdorpervlakte (erepeloton.nl); Fietsen langs sporen van de Atlantikwal bij Hoek van Holland (site ezhluve.blob.core.windows.net); Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 163/1945 gemeente Wassenaar en 95/1945 gemeente Naaldwijk); genealogieonline.nl (Van Kuik en Dirkse familie-erfgoed).