Wo2Slachtoffers.nl

Boogert, van den, Jacobus Jeremias

Geboortedatum:
21 januari 1906 (Delft)
Overlijdensdatum:
15 augustus 1944 (Utrecht (Fort de Bilt))

Biografie

Woonde in Wissel, Huize Vossebos, A 118. Zoon van Jacobus Jeremias van den Boogert (30 juli 1881 Delft) en Alida Purmer (4 januari 1880 Delft). Gehuwd met Justine Adriana Lange (geboren in Kotaradja, Nederlands-Indië – overleden op 10 augustus 1957 op 46-jarige leeftijd in Hilversum). Het echtpaar had een kind. Ambtenaar distributiekantoor/administratief employé Bataafse Petroleum Maatschappij. Nederlands Hervormd. Lid verzet behorend tot de LO-Epe onder de schuilnaam Koos. Verder was hij medewerker van het illegale blad Het Parool en heeft hij een gedropte agent verborgen. Bovendien werkte hij mee aan een methode om extra bonkaarten voor de LO in de wacht te slepen. Op het (echte) Centrale Distributiekantoor in Zwolle had medewerker L. van Zelst een sleutelpositie bemachtigd op de afdeling 'Bestelling Waardemateriaal'. Kees-CDK, zoals zijn schuilnaam luidde, dokterde een vernuftig systeem uit. Hij bestelde bij de PTT in Haarlem een hoger aantal bonkaarten dan het distributiekantoor, dat aan de manipulatie meewerkte, in werkelijkheid nodig had (1*). De PTT gaf de bestelling door aan drukkerij Joh. Enschedé en verstuurde later de van de drukker ontvangen bonkaarten naar het distributiekantoor. Bij de zending zaten drie geleidekaarten: één voor het CDK en twee voor het bewuste distributiekantoor. Van die laatste twee geleidekaarten ging eentje met het aantal geleverde bonkaarten terug naar de PTT. De truc bestond erin dat in de administraties van het CDK en het distributiekantoor – achteraf vervaardigde – geleidekaarten werden gestopt waarop het aantal geleidekaarten stond vermeld dat het distributiekantoor werkelijk nodig had. De manipulatieve handelingen kwamen aan het licht, toen na de arrestatie van een joodse onderduiker het spoor naar Van den Boogert voerde, bij een huiszoeking 23 bonkaarten bij hem werden gevonden en hij zich versprak. Volgens een – in de gelijkgeschakelde pers opgenomen – bericht van de Dienststelle des Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden is bij hem tevens een pistool aangetroffen. Op 15 augustus 1944 werd Van den Boogerd in Fort de Bilt gefusilleerd. Zijn naam staat op het herdenkingsmonument in het fort.
(1*) Het CDK verrichtte alle bestellingen voor de distributiekantoren.

Uit een lijst van gefusilleerde personen die in Driehuis (gemeente Velsen) zijn gecremeerd, kan worden opgemaakt dat hij nog dezelfde dag in crematorium Westerveld is verast. De urn met as (nummer 16127), die volgens voorschrift aan Duitse militairen moest worden afgegeven, is na de oorlog niet teruggevonden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
LO/LKP, Het Grote Gebod; Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262 (Lijst van gefusilleerden e.a., die tijdens de oorlog 1940-1945 in het crematorium te Velsen zijn verast); A.M. Overwater, De gevallenen in de forten van Utrecht 1942-1945; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 103/1950 gemeente Epe); collectie-delft.nl (voorheen Digitale Stamboom Delft); wiki Delft; Doodvonnissen voltrokken, Het Vaderland, 4 september 1944 (delpher.nl).