Wo2Slachtoffers.nl

Inberg, Albert Heinrich

Geboortedatum:
4 augustus 1907 (Sölde (Duitsland))
Overlijdensdatum:
18 september 1944 (Amsterdam)

Biografie

Woonde in Brunssum, Bouwbergstraat 30. Huwde in 1932 met Johanna Hoks (9 maart 1912 Haulerwijk). Het echtpaar had een kind. Mijnwerker. Gereformeerd. Lid verzet. Onder meer verborg hij vluchtelingen en onderduikers. Volgens Cammaert kwam Inberg in de zomer van 1944 in contact met provocateurs uit Amsterdam, die hem na een wapen- en dynamiettransport op 31 augustus 1944 aan de Sipo uitleverden. Die verhoorde hem hardhandig over zijn verzetsactiviteiten. Na de oorlog moest zijn weduwe opnieuw het Nederlandschap aanvragen. Zij dacht dat Inberg, die als Nederlander bekend stond, ook inderdaad de Nederlandse nationaliteit bezat. Pas in 1948 werd haar duidelijk dat hij de Duitse nationaliteit had en dat zij door haar huwelijk met hem Duitse was geworden. Op de persoonskaart van Inberg in het Amsterdamse Stadsarchief wordt trouwens eveneens vermeld dat Inberg de Nederlandse nationaliteit bezat. In Brunssum staat zijn naam op een gedenkteken. Postuum is hem op 14 oktober 1982 het Verzetsherdenkingskruis verleend.
Op bevel van de bezetter werd Inberg de volgende dag onder nummer 16221 in Driehuis gecremeerd. Zijn as is verstrooid in het Vijverpark bij het crematorium.
Zijn naam is op 18 september 2018 aangebracht op een oorlogsmonument aan het Rozenoord in Amsterdam.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262; TV-Limburg. Archief Jack Kooistra