Wo2Slachtoffers.nl

Blokhuis, Jacob

Geboortedatum:
21 januari 1891 (Noordwijk)
Overlijdensdatum:
3 mei 1942 (Oranienburg/Sachsenhausen (Duitsland))

Biografie

Woonde in Zeist, Prof. Lorentzlaan 137. Zoon van fabrikant Wouterus Andries Blokhuis (4 december 1844 Amsterdam – 4 januari 1925 Alkmaar) en Geziena Margaretha Moll (3 juli 1863 Enkhuizen – 25 januari 1945 Purmerend). Gehuwd op 21 september 1915 met Johanna Clazina Boeve (26 januari 1894 Kampen). Op 21 juni 1909 is hij benoemd tot 2e luitenant bij het 10e regiment infanterie. Ruim negen jaar later werd hij eerste luitenant, leraar aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda en adjudant van de gouverneur van de KMA. Op 6 augustus 1929 volgde zijn bevordering tot kapitein en kreeg hij het commando over een compagnie geneeskundige troepen. Blokhuis is op 16 februari 1940 bevorderd tot majoor en commandant 3e bataljon geneeskundige troepen. Na de capitulatie werd hij op 15 juli 1940 bij de Opbouwdienst geplaatst en enkele maanden later op non-actief gesteld. Lid verzet. Blokhuis was districtscommandant van de Ordedienst (OD) in Zeist. Een organisatie van oud-personeelsleden van vliegveld Soesterberg verzamelde in Zeist wapens. Vier Zeister officieren, onder wie Blokhuis kregen opdracht zich bij de verzetsgroep aan te sluiten. In deze groep bestond van het begin af de afspraak nooit over verzetswerk te spreken. Alleen in geval van nood zou het verhaal worden opgehangen dat de groep in actie zou komen om de orde te herstellen in het gezagsvacuüm dat zou onstaan tussen het wegtrekken van de Duitse troepen en de komst van de wettige regering. Na de arrestaties in het voorjaar van 1941 volgde er in september van dat jaar een tweede serie aanhoudingen onder hoge officieren die tot de OD behoorden. Nadat de OD'ers een vergadering in een Utrechts restaurant hadden bijgewoond, werden zij gevolgd en de dag daarop ingerekend. De Duitsers arresteerden Blokhuis thuis op 17 september 1941. Zij namen hem mee naar het distributiekantoor aan de Hogeweg, waar reserve-officier Jan Noordzij werkzaam was. Noordzij was degene die de wapens voor de Ordedienst in een geheime schuilplek had verborgen. Blokhuis werd verteld dat hij en de andere OD'ers vrijuit zouden gaan, wanneer de wapens zouden worden ingeleverd. Daarop vroeg hij aan Noordzij met de wapens – 22 pistolen en 40.000 stuks munitie – voor de dag te komen. Hij is in Amersfoort door het Feldgericht der kommandierenden Generals und Befehlhabers im Luftgau Holland wegens 'voortgezette begunstiging van de vijand en verboden wapenbezit' (2*) tot de doodstraf veroordeeld en overgebracht naar Duitsland, waar hij met zeventig lotgenoten van de OD en de groep Mekel is gefusilleerd. In Zeist is de Jacob Blokhuislaan naar hem genoemd. Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden.
(1*) Noordzij zat in Scheveningen van 27 september 1941 tot 8 januari 1942 gevangen. Via Kamp Amersfoort, gevangenis in Düsseldorf en concentratiekamp Neuengamme kwam hij in januari 1944 in Sachsenhausen terecht. Na de oorlog keerde hij terug.
(2*) 'fortgesetzter Feindbegünstigung und verbotenem Waffenbesitz'.

Blokhuis is gecremeerd in Sachsenhausen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
- OGS Gedenkboek 2, Oorlogsgravenstichting.
Annemiek Bal, Het Zeister verzet: de geschiedenis van Zeist in oorlogstijd, 1940-1945, eerste druk, Koopman en Kraaijenbrink, 2007; Jacob Blokhuis - verzetsstrijder, site geheugenvanzeist.nl; W.A. Brug, Hun naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 246/1942 gemeente Zeist).