Wo2Slachtoffers.nl

Roosje, Johannes Petrus

Geboortedatum:
26 februari 1915 (Hensbroek (Noord-Holland))
Overlijdensdatum:
17 februari 1945 (Oostwoud (Noord-Holland))

Biografie

Woonde in Spanbroek. Zoon van landbouwer Pieter Roosje (24 december 1878 Bovenkarspel - 7 december 1942 Spanbroek) en Antje Mul (27 juli 1878 Heerhugowaard). Huwde op 22 mei 1939 met Afra Catharina Konijn (roepnaam Afie). Landarbeider. Rooms-Katholiek. Lid verzet. Toen hij bij de familie Schipper aan de Zomerdijk ging werken, raakte hij betrokken bij de dropping van wapens op het veld Mandrill. Met zijn zwager Muus Konijn maakte hij deel uit van een sectie van de Binnenlandse Strijdkrachten. Op 17 februari 1945 werden zij samen met vier anderen door hun commandant naar Oostwoud gestuurd, waar de Schotse vlieger Henry Radcliffe terecht was gekomen. Later bleek dat die al door een boer in veiligheid was gebracht. Onderweg zijn Jan Roosje en de zijnen door Duitse militairen aangehouden. Eén van de verzetsmensen had ischias en droeg om die reden leren kleding. In de ogen van de soldaten was dat verdacht en daarom wilden ze hem meenemen. De betrokken verzetsman voelde hier echter niets voor. Hij trok zijn revolver en schoot, waardoor een Duitser gewond raakte. Over en weer vuurden de partijen vervolgens op elkaar. De man, die de schietpartij was begonnen, wist zich ongedeerd terug te trekken. Maar één van zijn metgezellen liep twee vleeswonden op, doordat een kogel zijn zitvlak trof. Voor Roosje liep de schietpartij fataal af. Hij was op slag dood door een schot in het hoofd. Als waarschuwing lag zijn stoffelijk overschot drie dagen in de tuin van de Ortskommandant in Medemblik. De gedenksteen van het monument met de propeller bij de Nederlands Hervormde Kerk in Midwoud vermeldt niet alleen de namen van de acht omgekomen bemanningsleden van de op 20 januari 1945 neergestorte B-17G , maar ook de naam van Jan Roosje. Op de plek waar hij omkwam, is na de oorlog een paaltje met zijn naam geplaatst. Broer Nol Roosje zette daar later een houten kruisje voor in de plaats. Op 4 mei 2005 is dit vervangen door een monument. Bovendien staat de naam van Roosje op het oorlogsmonument bij de toegangspoort van de kerk aan de Hertog Willemweg in Spanbroek (gemeente Opmeer).

Na de oorlog is Roosje op 23 mei 1945 om negen uur ’s ochtends herbegraven op het Parochiekerkhof in Spanbroek. Zijn graf ligt naast dat van vier inwoners van Spanbroek, die op 8 maart 1945 zijn gefusilleerd als represaille voor de aanslag op Rauter. Op zijn grafmonument staat de tekst: 'In felle strijd voor Neerland's vrijheid den heldendood gestorven.'

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Bep de Haan-Appel, Jan Roosje, in: Erik Mooij en anderen, 1940-1945 Oorlogsherinneringen, Stichting Hoochwouthout, Hoogwoud/Stichting Historisch Spanbroek-Opmeer, 2005, pag. 12-13; Herdenken in de gemeente Opmeer, 'Dat hun namen nooit worden vergeten', uitgave gemeente Opmeer 2015; Oorlogsgravenstichting; voormalige site Genlias/site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 17/1945 gemeente Spanbroek); genealogieonline.nl (genealogie Van Tunen); site 4en5mei.nl; site tracesofwar.com.