Wo2Slachtoffers.nl

Huizinga, Popke

Geboortedatum:
18 augustus 1891 (Rotsterhaule (Friesland))
Overlijdensdatum:
14 april 1945 (Heerenveen)

Biografie

Woonde in Terband. Zoon van Jan Huizinga (1 juni 1845 Oosterzee, gemeente Lemsterland – 14 februari 1936 Heerenveen) en Trijntje Hoogeveen (27 november 1855 Oosterzee – 18 december 1902 Rotsterhaule). Huwde op 19 mei 1921 met Sjoukje Zuidema (10 april 1894 Akkerwoude - 20 februari 1981). Boerenarbeider in Sythuizen (tussen Haskerdijken en Akkrum). Huizinga fietste op vrijdag 13 april 1945 om vijf uur 's middags naar huis. Hij naderde de hooibrug in Haskerdijken. Die was door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten omhoog gedraaid. De BS-groep, die elf man telde, stond onder leiding van sectiecommandant Sieger van der Laan (1*) en groepscommandant Barteld ten Hoeve. De BS'ers moesten de brug bezet houden voor de oprukkende Canadezen. Daarom besloot Huizinga naar de boerderij van Cornelis (Cees) Mulder te gaan om vandaar met een bootje over de Hooivaart te varen. Toen hij op het weggetje fietste, dat naar de boerderij leidde, schoten twee Duitse militairen in de richting van de brug. Halverwege werd hij door een kogel geraakt. Het slachtoffer is bij Mulder op bed gelegd. Op bevel van een Duitse soldaat moest Mulders buurman De Glee de dokter waarschuwen. De arts Kleibeuker uit Tjalleberd constateerde bij het slachtoffer een schotwond in de onderbuik. De volgende ochtend om acht uur werd Huizinga naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht, waar hij in de loop van de avond aan zijn verwondingen bezweek. Sectiecommandant Van der Laan kwam diezelfde dag in Tijnje om het leven.
(1*) Van der Laan (15 januari 1907 Heerenveen). In zijn woonplaats Heerenveen is de Sieger van der Laanstraat naar hem vernoemd.

Begraven op de Nederlands Hervormde Begraafplaats in Sint Johannesga.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Informatie:
Jack Kooistra, Strijders, Onderdrukkers en Bevrijders. Fryslân in de oorlog, Penn Communicatie, Leeuwarden, 2005, pag. 554; site wiewaswie.nl/site Alle Friezen (waaronder overlijdensakte 172/1945 gemeente Heerenveen).